0:05
Főoldal | Rénhírek

Egész évben magyar

Lezárult a Magyar nyelv éve programsorozat. A nyelvünknek szentelt év során számtalan program hívta fel a figyelmet a magyar nyelv érdekességeire.

nyest.hu | 2009. december 21.

Nemcsak a naptári évnek lesz vége napokon belül, hanem egyúttal a Magyar nyelv évének is. 2009-et ugyanis nyelvünknek szentelte az Oktatási és Kulturális Minisztérium. Az apropó Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulója volt, a cél pedig, hogy felhívják a figyelmet „a magyar nyelv gazdagságára, szépségeire, játékosságára” – olvasható a Kultúra.hu portálon.

A Balassi Intézet koordinálta programsorozat számtalan eseményt felölelt a színházi produkciótól a televíziós műsorokon át a középiskolások vetélkedőjéig. A kíváncsiak ellátogathattak kiállításokra és könyvtárak különleges programjaira, belekukkanthattak külföldi magyar nyelvű kódexekbe, és tudományos konferenciákon okosodhattak.

A szervezők a Hagyj egy szót magad után! elnevezésű kampányt értékelték a legsikeresebbnek. Ebben a játékban 170 000 szavazó vett részt, hogy kiválasszák, melyik a tíz legszebb (vagyis tulajdonképpen legnépszerűbb) magyar szó. Ezek a szavak azután országszerte óriásplakátokon jelentek meg.

A programzáró gála keretében több díjat is kiosztottak a Magyar nyelv éve kapcsán. Íme a díjazottak listája:

Grétsy László, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke, a magyar nyelv ápolása és megőrzése érdekében hosszú évek óta kifejtett áldozatos munkájáért.

Balázs Géza nyelvész, tanszékvezető egyetemi tanár a magyar nyelv évében végzett szakmai tanácsadó munkájáért.

Birck Edit, a Magyar Irodalmi Hagyományápolók Országos Egyesületének elnöke, a középiskolás diákok számára szervezett országos Kazinczy túra megszervezéséért és lebonyolításáért.

Bieder Anikó és Gelsei Balázs (Cadmium Grafikai Bt), az év arculatának kidolgozásában nyújtott magas színvonalú szakmai munkájáéért.

Debreczeni Attila egyetemi tanár, a debreceni egyetem tudományos rektor-helyettese, a Kazinczy Ferenc és kora jubileumi konferencia megszervezésért, valamint a közművelődési pályázathoz nyújtott szakmai segítségért.

Fehér József, a Kazinczy Ferenc Társaság elnöke, a Magyar Nyelv Múzeuma igazgatója, az egész év során végzett áldozatos munkájáért. Hungarofest Non-profit Kft., az Olvasó Liget mozgalom létrehozásában nyújtott kiemelkedő tevékenységért.

Kispálné dr. Lucza Ilona, a kiskőrösi Petőfi Emlékház és Múzeum igazgatója, az országos Kazinczy túra vetélkedőjének megvalósításáért.

Litera.hu irodalmi portál szerkesztősége, az Olvasó Liget programsorozat megvalósításában nyújtott kiemelkedő segítségért.

Margócsy István irodalomtörténész, az sms irodalmi és nyelvi pályázat lebonyolításában nyújtott szakmai segítségért.

A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága, a "Kazinczy, a Rádayak és a felvilágosodás" című országos középiskolai művelődéstörténeti vetélkedő megrendezéséért.

Nádasdy Ádám író, műfordító, a magyar nyelvet itthon és külföldön népszerűsítő .hu (Pont hu) című kiadványért.

Nagy Zoltán, a tápiógyörgyei Kazinczy Ferenc Általános Iskola nyugalmazott igazgatója, az országos Kazinczy túra és vetélkedő lebonyolításáért.

Az Országos Széchényi Könyvtár, a Látjátok feleim című magyar nyelvemlékek kiállítás megrendezésért, amelyben kiemelkedő tevékenységet nyújtott Madas Edit kurátor, Boka László tudományos igazgatóhelyettes, Érdi Marianne és Tóth Zsuzsanna restaurátorok.

Péliné dr. Bán Éva, az  Oktatási és Kulturális Minisztérium vezető főtanácsosa, a Magyar nyelv éve során nyújtott kiemelkedő szakmai segítségért.

A Petőfi Irodalmi Múzeum, a Szép és a jó címmel megrendezett állandó kiállítás, valamint a "Nyelvet öltünk" interaktív országjáró tárlat megvalósításáért, amelyben kiemelkedő tevékenységet nyújtottak a kiállítások kurátorai: Kovács Ida, Mészáros Katalin és Kalla Zsuzsa.

A Saxxon Marketing Kft. a "Hagyj egy szót magad után!" szószavazó kampány lebonyolításáért és Várkonyi Gábor művelődéstörténész, a magyar nyelv éve során nyújtott kiemelkedő szakmai tanácsadó munkájáért.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...