0:05
Főoldal | Rénhírek

Busszal megy a könyv Törökországba

Tizennégy európai uniós tagország, köztük Magyarország irodalmárai és más művészei mutatkoznak be Törökországban.

MTI | 2009. december 3.

Az irodalmártalálkozóra az EU kultúrhíd programja keretében kerül sor, török kollégáik pedig az unió államaiban viszonozzák a látogatást.

Yollarda, azaz Úton – ez a neve annak a nagyszabású EU-projektnek, amelynek révén 48 neves európai író és más művész mutatkozik be Törökországban. A rendezvénysorozat a Törökország uniós integrációját elősegíteni hivatott kultúrhíd program keretében zajlik és az unió 1,7 millió euróval támogatja.

Szerdán két magyar írót is megismerhettek közelebbről Törökországban az irodalom iránt érdeklődők: Dragomán Györggyel, A fehér király, A pusztítás könyve szerzőjével, valamint Bartis Attilával, A séta, A kéklő pára, A nyugalom alkotójával a nyugat-anatóliai Kütahyában szerveztek találkozót, ahol Kossuth Lajos 1850 és 1851 között élt, és ahol a mai napig múzeum őrzi ezt az emléket.

Várkonyi Ágnes történész jövő márciusban Mikes Kelemen leveleinek keletkezési helyére, Rodostóba látogat, és magyar zeneművészek meghívása is szerepel a tavaszi tervek között.

Az idén májusban indult és jövő év júniusáig tartó program két éve az isztambuli Goethe intézet munkatársai fejéből pattant ki, ők a szervezők. A kultúrhíd keretében az európai irodalmárok összesen 24 városba látogatnak el, ahol egy-egy héten át könyvbemutatókat, író-olvasó találkozókat tartanak, ezeket koncertek, videótáborok és más rendezvények kísérnek.

A Yollarda projekt egyik attrakciója a könyvbusz, amely a bemutatott alkotások eredeti és török fordításait, audiovizuális eszközöket és számítógépes információkat bocsát az érdeklődők rendelkezésére. A könyvbuszban bemutatott művek egy-egy példányát a vendéglátó városok könyvtárának adományozzák a Yollarda projekt szervezői.
A törökországi turné április 16-án nagyszabású gálával fejeződik be Isztambulban, a 2010-es év egyik európai kulturális fővárosában.
Ezután indul a második rész, amelynek keretében 16 török író és több zenész Európa különböző városaiban, többek között Szófiában, Zürichben, Velencében és Essenben vesz részt programokon. Európa másik kulturális fővárosában, Pécsett május közepén tervez megállót tartani a Yollarda rendezvénysorozat. A meghívottak között szerepel Az isztambuli fattyú szerzője, Elif Safak írónő.

A záróakkordot a 2010 június végi gálaest fogja megadni, a résztvevő írók és művészek közreműködésével.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...