0:05
Főoldal | Rénhírek

Bőregérfül

A Tübingeni és Konstanzi Egyetem tudósai meglepő következtetésre jutottak a közönséges denevérek (Myotis myotis) vizsgálata során: a denevérek ugyanis képesek megkülönböztetni egymástól az egyes egyedeket, és felismerni egymás egyedi ultrahangját – noha az (az emberekéhez hasonlóan) rendszeresen módosul.

nyest.hu | 2009. június 10.

A denevérek gyakorlatilag kétféle jelzést bocsátanak ki: az egyik – akárcsak az embereknél – a társalgást szolgálja, és ezek a jelzések alkalmasak az egyed nemének, korának, egészségi állapotának és hangulatának meghatározására. A másik jelzéstípus nem kommunikációs célú, hanem a térben való tájékozódást szolgálja: ez a denevérek jól ismert ultrahang-kibocsátó képessége, amellyel a majdnem vak állatok letapogatják környezetüket.

A vizsgálat azt az eredményt hozta, hogy a közönséges denevérek képesek egymást mindössze az ultrahangos jelzések alapján felismerni és azonosítani. Ez már csak azért is figyelemreméltó, mert az ultrahang frekvenciája a környezettől függően változik.

A kutatók végső következtetése az, hogy a denevérek úgynevezett ultrahang-prototípussal rendelkeznek, amely a fajra jellemző, és a frekvenciatartománya adott. Ezt az „etalont” a denevérek fokozatosan sajátítják el, és elraktározzák. Az ettől eltérő ultrahangos jelzéseket pedig egy másik egyed jelzéseként értelmezik.

A tudósok így foglalták össze megállapításaikat: „nagy változatosságuk ellenére az ultrahanggal történő kommunikáció elegendő olyan, az egyedre jellemző információt tartalmaz, amely alkalmas az azonosításra” – áll a Cordis honlapján.

A kutatás teljes leírása a PLoS Computational Biology magazinban olvasható.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...