0:05
Főoldal | Rénhírek

Betiltott brit bűnvadászok

Andy Hayman, a londoni rendőrség terrorelhárító részlegének nyugdíjba vonult kapitányhelyettese könyvet adott ki a munkájáról, amelyben több konkrét esetről is lerántotta a leplet. A július 2-án az utolsó pillanatokban, a boltokba kerülés előtt tiltotta be a brit főügyészség – számolt be róla a The Guardian.

nyest.hu | 2009. július 3.

Grafománnak tűnnek a brit rendőrök, és ennek nem mindig lesz jó vége – gondoljunk csak Richard Hortonra, az Orwell-díjas bloggerre, akinek ügye precedensértékű jogi ítéletet eredményezett a szigetországban.

Most éppen a 2007 decemberében nyugdíjba vonult Andy Hayman áll a figyelem középpontjában. Terrorist Hunters (Terrorvadászok) című könyve július 2-án került volna bolti forgalomba.

A könyv több, a közvéleményt élénken foglalkoztató eset kulisszatitkait is megosztotta volna az olvasókkal. Így például Jean Charles de Menezes, a londoni metrómerénylettel megvádolt, lelőtt és ártatlannak bizonyuló fiatalemberről, vagy a plutóniummal megmérgezett orosz kémről, Alekszandr Litvinyekóról is szerepeltek benne részletes adatok.

A 372 oldalas könyvet több ezer példányban szállították ki Nagy-Britannia könyvesboltjaiba. Nagy volt a várakozás iránta; úgy is (vagy talán épp amiatt), hogy a The Times több részletet is közölt belőle.

A szerzők és a kiadó, a félreértést megelőzendő, két hónappal a tervezett megjelenés előtt elküldtek belőle egy-egy példányt az illetékes hivataloknak, amelyeket a könyv valamilyen formában érint, így a Királyi Főügyészségnek, a Londoni Rendőrségnek, illetve az MI5-nek és az MI6-nak is. Sir Paul Stephenson, a Londoni Rendőrség rendőrkapitánya a múlt héten mégis azt nehezményezte, hogy nem volt módja belepillantani a tartalomba.

A főügyészség tiltó döntésének okai nem teljesen nyilvánosak, mivel az indoklás folyamatban lévő bűnügyeket is érinthet. A kiadó és a szerző egyelőre nem kommentálta a történteket.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...