0:05
Főoldal | Rénhírek

Berzenkednek a makedón kisebbségek

Egy új makedón kormánykezdeményezés szerint a nemzetiségi gyerekeknek már első osztályos koruktól kezdve tanulniuk kellene makedónul.

nyest.hu | 2010. január 19.

A civil szervezetek és a Makedónia területén élő kisebbségek hevesen tiltakoznak a makedón kormány új törvényjavaslata ellen, amely a nemzetiségi kisiskolásoknak kötelezővé tenné, hogy harmadik helyett már első osztálytól kezdve tanulják a hivatalos államnyelvet. Ez azt jelentené, hogy egyből három nyelv elsajátítását várnák tőlük, hiszen saját anyanyelvük és az angol mellett még makedónul is meg kellene tanulniuk – tájékoztat a Balkan Insight.

Ez túlterhelné a gyerekeket – állítják a civil szervezetek képviselői, akikkel a makedón oktatási miniszter, Nikola Todorov jelenleg tárgyalásokat folytat. A politikus úgy véli, a tiltakozóknak nincs okuk az alkotmánybírósághoz fordulni ebben a kérdésben, mert a terv jó. Mindazonáltal hangsúlyozta: „minden kezdeményezés megérdemli az átgondolást, amit a civil szektortól kapunk.”

A döntés ellen a lakosság egynegyedét képező albán kisebbség tiltakozik leginkább. Az albán párt vezetője csitítani igyekszik a felháborodást, mondván, „még semmi sem végleges.”

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...