0:05
Főoldal | Rénhírek

Az SMS titokzatos tárgya

Amerikában szinte mindenre találni megoldást. Nem kivétel ez alól az a szülői aggodalom sem, miszerint a gyerekek túl sokat SMS-eznek. A havi több ezer (!) SMS küldésének ellenszerét ugyan még nem találták meg, de a szülők legalább értik, hogy a tinik mit írnak egymásnak.

nyest.hu | 2009. június 8.

20 209 darab SMS. Ennyi SMS-t küldenek az USA-beli tinik – másodpercenként. Az amerikai mobilszolgáltatók tinédzserkorú és fiatalabb ügyfelei önmagukban percenként 1,2 milliós SMS-forgalmat bonyolítanak le.

Hogy ennyi SMS-t meg lehet írni percenként, csodálkozásra adhat okot. Ha azonban látjuk az SMS-ek szövegét, már nem annyira. Az üzenetek hemzsegnek a rövidítésektől. Ennek egyik oka a karakterlimit és a gyors reakcióidő igénye miatti rövidítéskényszer. A másik pedig, hogy a szülők nagyon is csemetéik körmére néznek, ha a mobiltelefonjukról van szó.

Ennek érdekében a leleményes tinédzserek rövidítések tucatjait hozták létre, amelyben a másik felet értesíteni tudják arról is, ha anyu éppen figyel. Csak elég annyit írniuk: MOS (mother over shoulder, 'anya a hátam mögött áll'). Hasonló célt szolgál a P911 (parent alert, 'szülőveszély') vagy a PRW (parents are watching, 'szülők a láthatáron') mozaikszó is.

A tinik azonban mindent rövidítenek, amit csak tudnak. RBTL, G4N, 4NR – csak úgy röpködnek a „kódok”. Az óvatosságuk nem véletlen: egy 2009 áprilisában 1000 szülő és 1000 diák részvételével zajlott felmérés kimutatta, hogy a szülők 47%-a igenis elolvassa gyermeke SMS-eit – annak tudta és beleegyezése nélkül.

„A kutatás eredményei egyértelműek. A tinédzserek az SMS-ezést bizalmasan folytatható kommunikációs formának tekintik, amely egyúttal a magánszférájukat is védi. A SMS-nyelv pedig egyre titkosabbá vált, hogy biztosítsa ezt a fajta magánéletet” – nyilatkozta Elaine B. Coleman, a kutatást vezető Interpret vállalat alelnöke és elemzője.

Ugyan már létezik egy, a fiatalok SMS-mozaikszavainak és kódjainak feloldására alkalmas weboldal, a Netlingo, az LG által létrehozott DTXTR annyiban mégiscsak különleges, hogy egyrészt mindkét irányba (rövidítés > feloldás, szöveg > rövidített változat) képes „fordítani”, másfelől konkrétan a tinik bevonásával készült.

A szótár több mint 2000 bejegyzést tartalmaz, és az oldalt üzemeltető LG feltett szándéka, hogy folyamatosan frissíti és karbantartja, valamint lehetővé teszi, hogy a felhasználók újabb és újabb mozaikszavakat töltsenek fel rá – amelyek bármilyen, a mobiltelefonok billentyűzetén és karakterkészletében szereplő szimbólumot tartalmazhatnak.

AIGHT?

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...