0:05
Főoldal | Rénhírek

Az internet veszélytelen használatáról

A világháló veszélyeit mutatja be olvasmányos formában Az internet a kockázatok és mellékhatások tekintetében című tanulmánykötet.

MTI | 2010. november 27.

A Scolar Kiadó gondozásában megjelent könyv szerkesztője Talyigás Judit villamosmérnök, politológus a legkülönbözőbb szakmák képviselőinek szemszögéből válogatta össze a világháló elterjedésével fellépő problémákat és a társadalomra gyakorolt hatásait.

A könyv tíz szerzője többek között a világháló adatvédelmi, internetfüggőségi és gyermekfejlődési kockázatait ismerteti az olvasókkal, miközben a felvetett problémákra is megoldást kínál azoknak, akik minél kisebb kockázattal szeretnék élvezni az internet nyújtotta színes, új világot.
Szabó Endre Győző adatvédelmi szakértő például a személyes adatok kezeléséről, ezek jogos és jogtalan internetes használatáról ír. A szerző kitér az egyre népszerűbb közösségi portálokra, ezek felelőtlen használatára és az ebből eredő káros következményekre. Bemutatja azokat a bűnözőket, akik az interneten hagyott nyomok „bányászatára" szakosodnak, és a töredékekből összerakott személyes adatokból húznak hasznot.

A kötetben külön fejezet foglalkozik a jelszavakkal, Rácz Bencze biztonsági tanácsadó még a tudatos felhasználóknak is szolgálhat néhány praktikus tanáccsal. Véleménye szerint a különböző jelszavak és ezek gyakori cseréjei is elengedhetetlen a biztonságos nethasználathoz. A felkészült hackerek ugyanis nemcsak a felhasználókat és jelszavaikat, hanem a tévesen megadott belépési kódokat is figyelik, mert ezeknek a hibás jelszavaknak a segítségével gyakran a más rendszerben használt érvényes belépési kódokat is ki tudják következtetni.

A könyv a világhálón terjedő általánosítás veszélyeit is részletesen tárgyalja; kiderül, hogy valóban csak a jellemtelen alakok írnak-e név nélküli hozzászólásokat, de szó esik a műholdas helyzetmeghatározó rendszerek (GPS) automatikus használatából eredő problémákról is.

Székely Iván társadalominformatikai szakember az internetes „kukkolással” kapcsolatban pedig arra próbál választ adni, hogy van-e még függöny a virtuális ablakokon.

A szerkesztő úgy válogatta össze az egyes fejezeteket, hogy az olvasó már néhány oldal elolvasása után is biztonságosabban tudja használni az internetet.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!