0:05
Főoldal | Rénhírek

„Az internet megtisztítása”

A blogolók viselkedésére, tevékenységére vonatkozó szabálygyűjteményt tett közzé Kína legnagyobb mikroblog-szolgáltatója, a sina.com – jelentette a kínai média szerdán.

MTI | 2012. május 11.

A szabályzat alapvetően az online közösség tagjainak egymás iránti tiszteletét írja elő, azt, hogy mindenkinek joga van arra, hogy mások ne zavarják, ne sértsék meg és ne rágalmazzák – áll a beszámolóban. A mikroblogok használóinak hírbejegyzéseikkor eredeti forrásra kell hivatkozniuk, s tartózkodniuk kell a téves, valótlan állítások közzétételétől.

A sina.com vezetése azt is részletesen meghatározta, hogy melyek a szabálytalanságok, külön kitér a káros és hamis információk, valamint kommentek közzétételének tiltására, de egyelőre nem tudni, a „szabálysértőket” hogyan kívánják szankcionálni.

Kiderült az is: a mikroblogok irányításában a jövőben úgynevezett „közösségi bizottságok” kapnak majd szerepet. Az új rendelkezések május 28-ától lépnek életbe.

A szolgáltató – tájékoztatása szerint ˜– „az egészségesebb internetes környezet, a rendezett online közösségi élet és a felhasználók jogainak jobb védelme” céljával hozta létre a szabálygyűjteményt. Az összeállításban megszólaltatott Csen Hszü (Chen Xu) jogász szerint a rendkívül gyorsan növekvő mikroblogközösség számára fontos a normák meghatározása és azok – közvélemény általi – ellenőrzése.

Április közepén a médiában megjelent, hogy az „internet megtisztítása” jegyében, a rémhírek terjedése elleni hatósági fellépés eredményeként egy hónap leforgása alatt több mint 210 ezer online bejegyzést töröltek és 42 weblapot bezárattak.

„Abban, hogy a rémhírek és pletykák ne terjedjenek el a mikroblogok által és az internetes oldalakon, a kormányzati szerveknek és az internetszolgáltatóknak egyaránt van szerepük” – húzta alá akkor az internet-felügyelet egyik vezetője, Liu Cseng-zsung (Liu Zhenrong).

A „felelős internetezést” szolgáló egyik első rendelkezésnek megfelelően a mikroblogok szolgáltatóinak március közepéig kötelezővé kellett tenniük a valós névvel történő regisztrációt. A lépés bírálói a hatalmi ellenőrzés megnyilvánulását, a szabad véleménynyilvánítás korlátozását látják az új szabályozásokban, illetve úgy vélik, a mikroblogok világa a szigorítások által veszít a „hangulatából”.

A Sina Twitter-szerű mikroblogjának, a vejpónak (weibo) áprilisi adatok szerint már több mint 300 millió felhasználója van, ami azt jelenti, hogy az elmúlt egy évben havonta 16 millió feletti számban bővült a mikroblogolók közössége. A megadott határidőig körülbelül hatvan százalékuk regisztrált újra. A másik nagy szolgáltatónál, a Tencentnél 200 millió fölött van a felhasználók száma.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!