0:05
Főoldal | Rénhírek

Amerika őslakói európaiak?

Az a népcsoport, amely a Bering-szoroson át több mint 15 ezer évvel ezelőtt Szibériából Amerikába érkezett, rokonságban lehetett Európa egyik ősi népcsoportjával.

MTI | 2012. december 4.

Az észak-európai népek – köztük a britek, a skandinávok és a franciák – két ősi populáció keverékétől eredeztethetők, amelyek közül az egyik népcsoport közeli rokona az amerikai őslakos indiánoknak – állapították meg genetikai elemzéssel és statisztikai eszközökkel amerikai kutatók. A felfedezés segít kitölteni azokat a lyukakat, amelyek egyrészt az észak-európaiak, másrészt a őslakos amerikaiak eredetének tudományos leírásában eddig léteztek. Egyúttal magyarázattal szolgál az eredmény az igen távolinak tűnő népcsoportok közti genetikai hasonlóságra is.

A Genetics című szakfolyóiratban ismertetett tanulmány szerint genetikai kapcsolatot találtak a Harvard Egyetem kutatói Európa paleolit kori népei és az amerikai őslakosok között. „Az eredmény azt mutatja, hogy az a népcsoport, amely a Bering-szoroson át több mint 15 ezer évvel ezelőtt Szibériából Amerikába érkezett, rokonságban lehetett Európa egyik ősi népcsoportjával” – idézte Nick Patterson kutatásvezetőt a ScienceDaily című tudományos ismeretterjesztő portál.

Tanulmányukhoz a világ 53 népcsoportjából összesen 934 embertől vettek DNS-mintát a kutatók, majd genetikai elemzés után az általuk kifejlesztett statisztikai módszerrel analizálták az egyes népcsoportok eredetét. Az eredményük szerint az egyik ősi európai népcsoport az volt, amelyik elsőként foglalkozott mezőgazdasággal Európában. Az ő DNS-vonaluk viszonylag sértetlenül él tovább a jelenlegi szardíniai és baszk emberek között. A másik elődpopuláció Európa eredeti vadászó-gyűjtögető népcsoportja lehetett. Ez a két ősi európai populáció jelentősen különbözhetett összetalálkozásuk idején. A genetikai adatok statisztikai analízise szerint a második ősi európai populáció a legközelebbi hasonlóságot az északkelet-szibériai emberekkel és az amerikai őslakosokkal mutatja.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!