0:05
Főoldal | Rénhírek

„Aki magyar, az is maradjon” – tüntetés Révkomáromban

Nem hagyják magukat a révkomáromi egyetemisták: tüntetést szerveznek anyanyelvük szabad használatáért. Mint mondják, figyelemfelkeltés a céljuk.

MTI | 2010. február 18.

A magyar anyanyelv szabad használatért tüntetnek jövő kedden Révkomáromban a diákok – közölte a Bumm.sk szlovákiai magyar hírportál szerdán. „A révkomáromi egyetemisták tüntetést szerveznek a szabad anyanyelvhasználatért, hogy kifejezzék nemtetszésüket a jelenleg zajló folyamatok ellen, melyek látható célja a magyar nyelv háttérbe szorítása, elnyomása és értéktelenné tétele. Ezt nem szabad hagyni!” – olvasható a tüntetésre szóló felhívásban.

Az egyetemisták szerint a folyamatok azt eredményezik, hogy a megfélemlítések és a zűrzavar hatására a magyar kisebbség fokozatosan, önként feladja elveit, lehetőségeit és identitását. Gyermekeit szlovák iskolába íratja, s nem él a szabad magyar nyelvhasználat lehetőségével ott sem, ahol ez biztosított. „Igenis törekednünk kell arra, hogy aki magyar, az az is maradjon!” – áll továbbá a felhívásban.

Ha a szlovák többség félti saját nyelvét Szlovákiában, akkor a kisebbségeknek még inkább félteniük kell a sajátjukat, hiszen a kisebbségi nyelveket nagyobb nyomás éri, mint a többségi nyelvet – vélik a tüntetés szervezői. Mint elmondták, ezzel a megmozdulással arra akarják felhívni a felvidéki magyarok figyelmét, hogy mennyire értékes, egyedülálló nyelvet őriznek, milyen előnyt jelent az számukra, s nem pedig hátrányt, ahogy ezt a szlovák politikusok próbálják sulykolni az emberekbe.

„Mindenki ismeri a mondást, miszerint: ahány nyelven beszélsz annyi ember vagy! Ezt tudatosítanunk kellene. Fontos megtanulni és megismerni a többségi nyelvet, de nem úgy, hogy az a saját anyanyelvünk rovására történjen” – szögezik le a felhívásban.

A tüntetésre kedden, február 23-án délután fél ötkor kerül sor a révkomáromi Klapka téren. Az akciót a révkomáromi Selye János Egyetem két hallgatója, Méri Tamás és Litomerický Krisztián szervezi magánszemélyként. Mindketten állítják: ez civil tüntetés, nincs köze a pártpolitikához.

Méri Tamás a Bummnak elmondta: több oka is van annak, hogy magánszemélyként kezdeményezték a demonstrációt. Egyrészt nem szeretnék, ha a pártpolitika rátelepedne a rendezvényre, másrészt azt is el akarják kerülni, hogy bármiféle támadás érje az egyetemet a tüntetés miatt. Az oktatási tárca a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt felügyelete alatt áll. Hozzátette, a tüntetést bejelentették a városi illetékeseknél, akik ezt tudomásul vették.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!