0:05
Főoldal | Rénhírek

A NATO-tisztviselők sincsenek biztonságban a Facebookon

A Facebookról lopták le NATO-tisztviselők személyes adatait ismeretlen csalók, akik az atlanti szövetség egyik legmagasabb rangú parancsnokának nevében nyitottak hamis oldalt a közösségi portálon.

MTI | 2012. március 13.

A The Daily Telegraph című tekintélyes brit konzervatív napilap internetes kiadása által hétfőn közölt értesülés szerint „valószínűleg kínai kémek” James Stavridis tengernagynak, az atlanti szövetség európai főparancsnokának nevében nyitották meg az ál-Facebook-oldalt, amelyről kapcsolati „meghívókat” küldözgettek – és ezeket az amerikai NATO-főtiszt számos brit és más országbeli kollégája elfogadta. Ezt természetesen abban a hiedelemben tették, hogy a meghívó Stavridis tengernagy valódi Facebook-oldaláról érkezett, ám az ál-főparancsnok „visszajelölésével” a Facebookra feltöltött minden személyes adatukat kiszolgáltatták a meghívók tényleges küldőinek.

A Telegraph szerint NATO-tisztviselők nem szívesen nyilatkoznak arról, hogy ki állhatott az akció mögött, ám a brit lap úgy tudja, hogy bizalmas tájékoztatókon elhangzott: a bizonyítékok „állami támogatással tevékenykedő kínai személyiségekre” vallanak.

Az elkövetők aligha juthattak a számukra így hozzáférhetővé vált Facebook-oldalakról tényleges katonai titkokhoz. Az incidens azonban „így is kínos”, mert a begyűjtött személyes adatok lehetőséget teremtenek a kémtevékenység potenciális célszemélyeinek kijelölésére, vagy akár zsarolásra is – áll a brit lap internetes kiadásának hétfői írásában.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!