0:05
Főoldal | Rénhírek

A nagy költségek miatt nem lesz hivatalos egy kis nyelv

A luxemburgi nyelv a nagyhercegség egyik hivatalos nyelve, mégis úgy néz ki, hogy sosem lesz belőle hivatalos EU nyelv.

nyest.hu | 2010. szeptember 15.

Az Európai Unió intézményeiben jelenleg 23 hivatalos nyelv használható. Majdnem minden olyan nyelv hivatalos nyelve az uniónak is, ami a tagországokban hivatalos nyelv. Csak két kivétel van ez alól, a török és a luxemburgi. A török nyelv a Ciprusi Körtársaságban hivatalos nyelv a görög mellett, a luxemburgi pedig nagyhercegség harmadik hivatalos nyelve a német és a francia mellett.

Luxemburg szerette volna, ha nemzeti nyelvük hivatalos nyelv lenne az EU-ban, de a költségek elemzése után most úgy döntöttek, hogy a luxemburgi sosem lesz hivatalos az unió intézményeiben – írja az egyik luxemburgi hírportál. A jelentősnek mondható fordítási és tolmácsolási költségeket ugyanis Luxemburgnak kellene állnia. A luxemburgi nyelv egyébként közeli rokona a Frankföldön beszélt alnémet dialektusoknak.

A török nyelv helyzetéről már korábban írtunk. Bár legalább három millió EU-s állampolgárnak és további két millió nyugat-európai vendégmunkásnak török az anyanyelve, mégsem valószínű, hogy a hamarosan hivatalos nyelv lehetne az Európai Unióban.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!