0:05
Főoldal | Rénhírek

A molekulatudománytól a bioetikáig

Hárommilliárd forint uniós támogatásnak köszönhetően értek el sikereket a Debreceni Egyetem kutatói.

MTI | 2012. október 19.

Öt tudományterület összesen 118 kutatócsoportja vett részt a Debreceni Egyetem napokban lezáruló kutatóegyetemi projektjén, amelyen két év alatt hárommilliárd forint uniós támogatás felhasználásával a kutatások finanszírozása mellett eszközbeszerzés is megvalósult. Fábián István rektor a projekt csütörtöki zárórendezvényét megelőző sajtótájékoztatón elmondta: a támogatott területek a molekulatudomány, a fizika, számítás- és anyagtudomány, az egészség- és környezettudomány, a molekuláris medicina, valamint a nyelvtechnológia és bioetika voltak.

A rektor szerint a projekt sikeressége azt is bizonyítja, hogy jó döntés volt a Debreceni Egyetemet a kutatóegyetemek közé sorolni, a jövőben pedig az intézmény méltán pályázhat a kiemelt kutatóegyetemi státusra és az ezzel járó – a minőségi kutatást díjazó – többletforrásokra. Megítélése szerint az egyetem felelősen döntött, amikor ezekre a fókuszcsoportokra koncentrálták a támogatást, hiszen nemzetközi szinten is jelentős tudományos eredményeket tudtak elérni.

::adbox::7:

Fésüs László, a projekt szakmai vezetője közölte: 500 millió forintból 115 műszert szereztek be, így egyebek mellett a legkorszerűbb mérőeszközökkel és az őssejtek tanulmányozásában használatos műszerekkel gazdagodott az egyetem. A fókuszcsoportokat a megelőző tíz év pályázati és tudományos eredményei alapján választották ki. A fő szempont az volt, hogy azokat a területeket támogassák, ahol a legjobban hasznosul a támogatás és ahol nemzetközileg is jegyzett eredmények érhetők el.

Az elmúlt két évben a 118 kutatócsoportnak összesen csaknem 900 publikációja jelent meg. A csoportok közül 21 olyan fiatalokat tömörített, akik először kaptak hasonló kutatási támogatást.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!