0:05
Főoldal | Rénhírek

A mogorva cseh író újabb díja

Milan Kundera 1990 óta kínosan ügyel az inkognitójára, ha korábbi hazájába, Csehországba utazik. Sőt, szinte soha nem jelenik meg vagy nyilatkozik nyilvánosan. Kérdés, hogy most, amikor az egész életművét kívánják honorálni, részt vesz-e a neki szóló díjátadó ünnepségen.

nyest.hu | 2009. június 4.

A 80 éves Milan Kunderát újabb kitüntetés érte: június második hetében átveheti a Simone És Cino del Duca Alapítvány életműdíját – számolt be róla a České Noviny. Az 1969-ben alapított díjat olyan írók és művészek kaphatják meg, akiknek művei a modernkori humanizmus üzenetét hordozzák. A díjhoz 300 ezer eurós jutalom is jár. A korábbi díjazottak között van többek között a francia drámaíró, Jean Anouilh is.

Kérdés, hogy a nyilvános megjelenést szinte kínosan kerülő író részt vesz-e a díjátadón, hiszen a május végén a szülővárosában, Brnóban megrendezett, róla szóló nemzetközi konferenciára is csak írásbeli üdvözletét küldte el. Ez volt az első nemzetközi szimpózium, amelyet Csehországban az ő munkásságáról tartottak.

Kundera – aki magát francia, nem pedig cseh írónak tartja, sőt, 1990 óta nem is publikál cseh nyelven – rendszeresen hazajár, de ezt mindig inkognitóban teszi. 2007-ben megkapta a cseh irodalmi díjat „A lét elviselhetetlen könnyűsége című regény első megjelentetéséért”, de azt sem vette át.

Az író tekintélyes számú rangos díj birtokosa: többek között Mondello-díjat nyert 1978-ban, Jeruzsálem-díjat 1984-ben, a Francia Akadémia kritikusainak díját, illetve az osztrák állam által szponzorált Európai Irodalmi Díjat 1987-ben.

Személye 2008 októbere óta még inkább megosztja a közvéleményt: ekkor a Respekt nevű cseh lap leközölt egy, az egykori Csehszlovák Állambiztonsági Hivatal levéltárában őrzött dokumentumot, amely szerint Kundera feljelentett egy, a nyugati ügynökségeknek kémkedő katonai pilótát. Az ügy hatalmas port kavart Csehországban. Az író mindössze egyetlenegy telefoninterjút adott a kérdéssel kapcsolatban, és „színtiszta hazugságnak” minősítette a vádakat.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...