0:05
Főoldal | Rénhírek

A legveszélyesebb szavak, amiktől kollégái garantáltan öregnek nézik

A Business Week ráérős munkatársai elgondolkoztak azon, mitől nézhetik öreg csontnak az embert az irodában. Úgy tűnik, mindenről 12 szó tehet. Ne használja őket, ha még fiatal szeretne maradni!

nyest.hu | 2009. augusztus 28.

Madarat tolláról, embert szókincséről – legalábbis akkor, ha irodai szókincsről van szó. A Business Week szerint ugyanis a következő 12 szó garantáltan öregíti a bőrt, őszíti a tincseket, csökkenti az esélyeket: használatuk az üzleti életben szinte egyenes út a korai nyugdíj, esetleg a munkanélküli segély felé. A cikk szerzője azért jelzi, hogy a húszas éveiket taposók számára is hasznos lehet a lista, hiszen nem lehet elég korán gondolni a ráncok elleni védekezésre – no és így megérthetik azt is, miről beszélt eddig az öreg csont a másik asztalnál.

Ne tűnjön elavultnak munkahelyén!
Ne tűnjön elavultnak munkahelyén!

Az egyes számú mellőzendő kifejezés minden bizonnyal az intranet. A kilencvenes évek IP- vagy HTTP-alapú, főként vállalati magánhálózatait illető kifejezéstől bárki pillanatok alatt éveket öregedhet. Ma gyakorlatilag minden magánhálózaton fut internetprotokoll, szóval ne használja a szót, villogjon inkább egy olyan kifejezéssel, mint „virtuális magánhálózat”, vagy annak angol rövidítése, a VPN, ha IP-alapú magánhálózatról kíván szót váltani munkatársaival.

Az olyan IP- és HTTP-protokollokon alapuló magánhálózati kapcsolatokat illették elődeink az extranet szóval, amelyek segítségével a vállalati hálózaton kívüli pontokkal létesíthetők kapcsolatok. Az extranet segítségével a cég elérhette például külső partnereit, beszállítóit, lerakatait. Manapság a cégek egyszerűen hozzáférést adnak saját magánhálózatukhoz, ne használja tehát az extranet szót, mert ifjabb kollégája esetleg átsegíti önt a gyalogátkelőn.

Ha már a gyerekei sem értik, miről beszél – írja a BW tudósítója –, akkor tényleg elavult a szókincse. Manapság Magyarországon csak Dévényi „Tibi bácsi” Tibor szörföl a weben, mindenki más böngészik, szóval ha ragaszkodik a kifejezéshez, készüljön fel a legrosszabbra.

Szörföl a weben a felhasználó
Szörföl a weben a felhasználó

Míg az Application Service Provider kifejezés magyar nyelvterületen nem túl elterjedt – bár rövidítése, ASP inkább –, a Business Week szerint azért villogni ezzel sem illik nagy társaságban. Sőt, nem árt tudni, hogy a Software-as-a-Service (SaaS) kifejezés lett a menő a dotkom-bukta után. Ha mégis nagyot akarunk durranni, inkább a „cloud computing” szót használjuk, aminek bevett magyar fordítása „számítási felhő”. (A rend kedvéért: ilyen szolgáltatás például a Google által biztosított tömérdek kütyü: a szövegszerkesztő, a táblázatkezelő, az email, a csevegés stb. Azaz olyan weben keresztül szolgáltatott alkalmazáscsomagokról van szó, amelyek nem a felhasználó gépén, hanem a szolgáltató szerverein futnak. A felhasználó előfizet ezekre, és nem programokat vásárol.)

Tragikus megállapítás következik. Az elfoglalt államtitkár, minisztériumi főtanácsos jó, ha tudja: a PDA, azaz a Personal Digital Assistant kifejezésre utoljára a kilencvenes években buktak a jó nők. Bizony, az okostelefon lett most menő... bár bizonyos mikrokörnyezetekben akár az abakusz is nagyszerűen festhet.

Okostelefon, nem pédéa
Okostelefon, nem pédéa

Az internetes telefónia kifejezés (telefónia: bár van ilyen címke a nyest.hu szerkesztőségi rendszerében, kiejtve mégis olyan, mintha valaki méteres műkörmöt csikorgatna egy digitális táblán) szintén irtandó, hiszen már a VoIP (Voice over IP) is öregecskének tűnik. A nyilvános kapcsolt telefonhálózat (Public Switched Telephone Network), azaz a PSTN már jobban hangzik, azonban lassan az egész kérdéskört kukázhatjuk, hiszen gyakorlatilag nem lesz olyan hang-, adat- vagy képátviteli eljárás, ami nem az internetet használja. Ön se használja hát a kifejezést, vagy csak akkor, ha ragaszkodik még a tekerős telefonhoz.

A weben aktív politikusoknak és szövegíróiknak fontos információ lehet, hogy a weblog szó ciki, mindenki érti, mi az a blog, sőt a mindennapi életben – például a négyes villamoson – tapasztalható blogok igen csekély számúak. Sőt, a dolgok odáig fajultak a Twitter-féléknek köszönhetően, hogy most már mikroblogolni kúl, és ahhoz nem is kell olyan sok szövegírót fizetni.

A vékony kliens (azaz egy kisebb eszközön futtatott programocska, amit egy másik, gyakran alkalmazáskiszolgálónak nevezett gép szolgál ki, onnan veszi a szükséges erőforrásokat is) és a magyar földön egyáltalán nem elterjedt Rboc (az amerikai AT&T ellen 1982-ben indított trösztellenes per kapcsán létrejöttek a Regionális Telefonszolgáltatók, azaz az Rboc-ok, szám szerint heten) a szerző szerint két másik szó, ami felejtős, bár a nyest bizonyos abban, hogy sokan egyiket sem használták nálunk. Vékonykliens-ügyben nem vagyunk teljesen meggyőzve az öregedés mértékéről a használat függvényében, ugyanakkor Rboc helyett mi magyar viszonylatban a vonalas hívást javasolnánk megfontolásra.

Észrevették már, hogy a távolsági hívás, távhívás szót már csak a „vonalas” (lásd: Rboc) telefonszámlák tartalmazzák? Kiejteni majdnem olyan ciki, mint azt mondani: „Gizella, kérem, kapcsoljon nekem egy interurbánt!”

Az utolsó kategória igazi csemege. Semmi sem öregíti önt olyan látványos sebességgel, mint a világháló, a World Wide Web szavak használata. Ugyanakkor megjegyzendő, hogy az információs szupersztráda, az elektronikus országút kifejezések kiejtéséért a nyest szerkesztőségében azonnali kivégzés jár.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...