0:05
Főoldal | Rénhírek

A legötletesebb SMS-történetek

Kihirdették a legleleményesebb SMS-történeteket kereső pályázat nyerteseit, és megszületett a 10 legszebb magyar szó listája is.

MTI | 2009. december 3.

–...Tala?!!!!!!!NAGYON SZERETLEK!!!Tala ma este!Lécci!

–Sorry de inkább ne!Hagyj Békén! A lehetséges későbbi szöveg pedig:

–...Tl ma!Lccy!

– Sry,d nm Ne irj tbbt!

A majdnem szerelemnek ez a története volt az egyik SMS-sztori, ami díjat kapott a Balassi Intézet által meghirdetett Hadarva írok - SMS-történetek című pályázaton. A Magyar Nyelv Éve 2009 programsorozat keretében lezajló versenyen 16 munkát díjaztak a szervezők a szerdai budapesti eredményhirdetésen.

A pályázat ifjúsági és felnőtt kategóriájában olyan írást kellett beküldeni, amely ötven-hetven SMS-t tartalmazott. A kiírás ötletadója Örkény István író volt, aki az 1960-as években kitalálta a hadarva írt „Bözse leveleket”. Ez a hadarás ma az SMS, ami sajátos viszony a nyelvhez, találékonyságot, játékosságot kíván – fogalmazott Lauter Éva.

Balázs Géza nyelvész, az ELTE BTK Mai Magyar Nyelvi Tanszékének vezetője, a zsűri tagja elmondta: 79 ifjúsági és 334 felnőtt jeligés pályázat érkezett a kiírásra. A bírálóbizottság a hatalmas mennyiséget feldolgozva úgy döntött, megosztott díjakat is kiad, mert a pályázat a nyelv érdekes szeletét mutatja meg.

Margócsy István tanszékvezető egyetemi tanár, a zsűri elnöke arról beszélt, hogy nem boldogultak könnyen az ifjúság nyelvével, kódfejtő szótáruk pedig nem volt. „A mobiltelefon orális kategória, ugyanakkor írásban közvetít és jeleket hoz be az írásba” – fogalmazott. Példaként említette a fenti, Szó-pár-baj jeligére érkezett, Gabriella és Gergő című történetet.

Lauter Éva, a pályázatot szervező Balassi Intézet főigazgatója elmondta, hogy a 16 díjazott munka hamarosan egy kötetben is megjelenik Margócsy István zsűrielnök, irodalomtörténész szerkesztésében.

Balázs Géza beszámolt az internetes Szószavazó pályázat eredményéről is. November 30-ig összesen 170 ezer szó érkezett, az első tíz szó a következő lett: édesanya, édesem, szeretlek, szerelem, pillangó, alkony, cipőfűző, lenolaj, guriga, fricska. Ezek még karácsony előtt megjelennek óriásplakátokon.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...