0:05
Főoldal | Rénhírek

A kibertámadások fokozódását ígéri egy hackercsoport

További támadásokra számíthatnak az internet védelmében indult "informatikai háború" keretében mindazok, akik megpróbálják blokkolni az amerikai diplomáciai iratokat kiszivárogtató WikiLeaks weboldalát - mondta csütörtökön a támadásokban részt vevő egyik csoport képviselője.

MTI | 2010. december 10.

Amióta kedden svéd letartóztatási parancs alapján őrizetbe vették Londonban a WikiLeaks-alapító Julian Assange-t, kibertámadás érte a svéd ügyészi hivatal és a kormány weboldalát, s egy Anonymous (Névtelenek) nevű „kalózcsoport" pedig összehangolt támadást indított több internetes cég ellen, amelyek letiltották pénzügyi szolgáltatásaikról a WikiLeaks-et, hogy megakadályozzák adománygyűjtését.

Ez utóbbi csoport Coldbloodként (Hidegvérű) bemutatkozó szóvivője csütörtökön a brit BBC Radio 4 adásában az Amazon, a MasterCard, a Visa és a PayPal cégeket említette az eddigi legfontosabb célpontok között.

„A hadjáratnak azonban, amennyire én látom, nincs még vége, jelenleg is nagy erőkkel zajlik" – mondta a fiatalember, azt állítva, hogy egyre többen csatlakoznak akciójukhoz, önkéntesen letöltve számítógépeikre azt az úgynevezett botnet eszközt, amely lehetővé teszi gépeiknek a támadásokhoz való közvetett felhasználását.

Az angol kiejtéssel beszélő férfi magáról annyit árult el, hogy 22 éves és programozó szakember.

„Ahogy én látom, ebből háború lesz, de nem az eddig ismert hagyományos fajta. Ez egy informatikai háború, amelyben megpróbáljuk megvédeni az Internet eddigi szabadságát és hozzáférhetőségét mindenki számára..." – tette hozzá Coldblood.

A Londonban őrizetbe vett Julian Assange hívei azt állítják, hogy a WikiLeaks-alapító ellen felhozott, nemi erőszakról és zaklatásról szóló vádak mögött valójában politikai érdekek állnak.

Az Anonymous szóvivője ugyanakkor úgy vélte, Assange-on kívül nagyon nehéz lesz bárki másnak a nyomára bukkanni a WikiLeakstől.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!