0:05
Főoldal | Rénhírek

A Hang-villa titka – Gyerekdarab jeltolmáccsal a Centrál Színházban

Jeltolmáccsal játszanak gyerekdarabot a Centrál Színházban: vasárnap a 90 decibel projekt keretében tűzik műsorra a Hang-villa titka című produkciót.

MTI | 2011. november 11.

Magyarországon még soha nem mutattak be gyerekdarabot jeltolmács közreműködésével siketnéma gyerekeknek – olvasható a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, Bödök Ilona és Nagy Adrienne jeltolmácsok nem csupán közvetítik a szöveget, hanem az előadás részeivé válva kiegészítik a színpadi játékot. „A jeltolmácsok kiváló színészi képességekkel rendelkeznek, így olyan, mintha egyfajta balett kísérné az egyes jeleneteket, ekképpen az előadást gazdagítja jelenlétük” – idézik a közleményben Simon Kornélt, a produkció rendezőjét.

A Centrál Színházban nem szokatlan ez a kísérlet, korábban sikerrel játszották jeltolmács közreműködésével A mi utcánk – Avenue Q, a Guppi és a Mégis, kinek az élete? című előadásokat is.

A 90 decibel projekttel – amely a siketek és súlyos nagyothallók számára igyekszik teljes értékű kulturális élményeket biztosítani – jó együttműködés alakult ki az elmúlt években – idézi a közlemény Puskás Tamást, a színház igazgatóját, aki hozzátette: terveik szerint a jövőben is rendszeresen sor kerül egy-egy előadás jelnyelvi közvetítésére.

A Centrál Színház elkötelezett az akadálymentesítés ügye mellett, a nagyszínpad mozgáskorlátozottak számára könnyen megközelíthető, a hallássérültek számára pedig az előadásokon úgynevezett nagyothalló hurkot biztosítanak – olvasható a közleményben.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (2):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
12 éve 2011. november 14. 13:43
2 Fejes László (nyest.hu)

@Szalakóta: Azt, hogy siket is meg néma is.

12 éve 2011. november 14. 12:21
1 Szalakóta

Csak egy kérdés: szerintetek mit jelent a siketnéma szó?