0:05
Főoldal | Rénhírek

A család és a barátok miatt jönnének vissza

A tanulmányok befejezése után a magyarok 61 százaléka Nagy-Britanniában maradna, és mindössze 5 százalékuk térne vissza azonnal a diploma megszerzése után.

MTI | 2013. április 26.

A Milestone Intézet felmérése szerint a Nagy-Britanniában tanuló magyar diákok jelentős része a hosszú távú terveit szülőföldjén akarja megvalósítani, rövid- és középtávon viszont világot akar látni és tapasztalatot akarnak szerezni.

A kutatás eredményei szerint közvetlenül a tanulmányok befejezése után az ott tanuló magyarok 61 százaléka Nagy-Britanniában maradna, és mindössze 5 százalékuk térne vissza azonnal a diploma megszerzése után. Öt évvel a végzés után a hazatérők aránya a négyszeresére emelkedik, de a megkérdezettek döntő többsége (56 százalék) inkább további külföldi tapasztalatokat szerezne egy harmadik országban. A családalapítást viszont az egyetemisták 44 százaléka Magyarországon képzeli el, további 38 százalék harmadik országban és mindössze 17 százalék Nagy-Britanniában.

Az intézet megjegyezte: a hazatérők inkább a család, a barátok vagy az otthonosság érzete miatt jönnének vissza Magyarországra. A távolmaradók indokai pedig egyértelműen a jövedelmi és karrierlehetőségekre, valamint a szakmai önmegvalósítás fontosságára vezethetők vissza.

A budapesti Milestone Intézet – honlapja szerint – egyebek mellett átfogó felkészítő programot kínál a világ vezető angol nyelvű egyetemeire készülő magyar – és az itt élő külföldi – diákoknak. Emellett kutatja, elindítja, segíti a külföldön tanulni akaró fiatalokat, és segít a közösségépítésben is.

Az intézet saját címlistáját felhasználva online íven kérdezte meg a Nagy-Britanniában tanulókat. A minta 99 ember válaszait tartalmazza, 89 százalékuk 17-21 éves, 53 százalékuk nő.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!