0:05
Főoldal | Rénhírek

A baktériumoknak is van nyelvük

A tudósok azt kezdték tanulmányozni, hogyan „kommunikálnak” egymással a baktériumok, és szótárt is készítenek az eredményekből.

nyest.hu | 2009. november 10.

Amerikai kutatók egy igen fejlett képfeldolgozó technika segítségével azt kezdték tanulmányozni, hogyan cserélik ki a baktériumok egymás között az üzeneteiket. Terveik szerint az így felfedezett „nyelvet” lefordítják, majd szótárt adnak ki a talált információk alapján – számol be a Herald című ír lap online változata.

Ahogy a kutatás vezetője, Pieter Dorrenstein, a Kaliforniai Egyetem kutatója fogalmaz: „A tudósok a baktériumok anyagcseréjét vizsgálják, mert a kommunikáció ennek segítségével történik. Egyszerre csak egy jelző molekulát figyelnek, ám ez meglehetősen nehéz feladat, mert az anyagcsere folyamatokban általában 10, 20 vagy akár 50 molekula is részt vesz.”

A baktériumok titkosított molekulákkal küldenek egymásnak olyan üzeneteket, mint „ne növekedj tovább ” vagy „több tápanyagra van szükségem”. Más jelző molekulák valószínűsíthetően a test védelmi rendszerét gyengítik le.

Az új kutatás remélhetőleg segít majd a gyógyszerfejlesztésben.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...