0:05
Főoldal | Rénhírek

5 órás autós sztrájk a walesi nyelvért

5 órán át megtagadta a tilosban parkolásért kirótt büntetés kifizetését egy walesi nő, amiért a parkoló cédulán csak angolul szerepelt a felirat.

nyest.hu | 2010. augusztus 18.

Jókora botrány keveredett Cardiff városában a minap, amikor egy 35 éves nő órákon át sztrájkot folytatott, hogy kifejezze rosszallását a Dél-Walesi Rendőrség nyelvpolitikájával kapcsolatban. Az történt ugyanis, hogy tilosban parkolásért ki kellett volna fizetnie egy 60 fontos büntetést, ő azonban ezt megtagadta arra hivatkozva, hogy a büntető cédulán csak angolul szerepelt a felirat – számol be a Guardian online változata. „A Dél-Walesi rendőrség nagyon megnehezíti a dolgát azoknak, akik valóban használni akarják a walesi nyelvet. Újra és újra harcolnom kell, hogy megkapjam a walesi nyelvű szolgáltatást” – nyilatkozott az öntudatos nyelvvédő, akinek két gyermeke a kocsi tetején ücsörögve figyelte a médiát is odavonzó eseményeket. A tiltakozó anyuka szerint „az egész történet megint csak azt mutatja, hogy szükség van egy átfogó walesi nyelvtörvényre, amely a mindennapokban is biztosítja a nyelvhasználatot.”

Az ügy végül úgy simult el, hogy megérkezett a helyszínre a helyi rendőrfőkapitány, aki a kamerák kereszttüzében megígérte: a kapitányság a közeljövőben átgondolja nyelvpolitikáját. Lleucu Meinir ekkor kifizette a büntetést.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!