0:05
Főoldal | Rénhírek

Védik a walesi vandált

Nem hajlandó büntetést fizetni az a férfi, aki walesi nyelven írt graffitykkel tiltakozott a kizárólag angol nyelvű feliratok ellen.

nyest.hu | 2009. november 12.

A walesi nyelvi társaság tagja két ismert áruházlánc falát „dekorálta ki”, mert azok csak angol nyelven hirdették áruikat. Mivel elvi okokból nem hajlandó megfizetni a néhány száz fontos pénzbírságot, 28 napos börtönbüntetésre ítélték – számol be a Daily Post.

Osian Jones „Hol van a walesi nyelv?”–feliratokkal látta el a kifogásolt aruházak épületeit, így követelve a kétnyelvű feliratokat. Szerinte „a walesieket megnyomorítják a kereskedelmi kampányok, pedig mind a walesi nép, mind a nyelv jobbat érdemel.”

A bíróság mindent megtett, hogy a nyelvi harcos elkerülhesse a börtönt: a tárgyalás elhalasztása mellett döntöttek, hátha a delikvens meggondolja magát, és végül fizet – vagy a munkaadója levonja fizetéséből a bírság összegét. Védence törekvését az ügyvéd egyenesen az amerikai feketék, a nők és a szakszervezetek egyenjogúsági küzdelmeihez hasonlította. Jones támogatói még csendes tüntetést is rendeztek a bíróságon: 20 csendes demonstráló félórára elfoglalta a tárgyalótermet, mialatt további ötvenen tiltakozó dalokat énekeltek odakint a szakadó esőben. „Kegyetlen a bíróságtól, hogy elhalasztják a tárgyalást, amikor Jones már a börtönbüntetés letöltése mellett döntött” – szögezte le a nyelvi társaság vezetője, aki egyben Jones munkaadója is. „Mi biztos, hogy nem vonunk le semmit a kollégánk fizetéséből” – tette hozzá.

A két ismert áruházlánc közül az egyik még nem nyilatkozott az ügyben, a másik szóvivője viszont kifejezte, hogy cége elhivatott a nyelvi törvények betartását illetően.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...