0:05
Főoldal | Rénhírek

Új játékos internetbiztonsági munkafüzet gyerekeknek

A UPC és az Insafe közös kiadványa a Biztonságos Internet Napján jelent meg.

IT café | 2011. február 9.

Az ma már közhely, hogy az online játékok és a közösségi oldalak látogatása a legnépszerűbb internetes elfoglaltság az európai fiatalok körében, és éppen az ezekkel kapcsolatos lehetőségekre és a kockázatok elkerülésének módjaira kívánja irányítani a figyelmet az idei Biztonságos Internet Napja. Ebből az alkalomból a UPC és az internet biztonságos, felelősségteljes használatát propagáló Insafe nevű európai szervezet újabb, gyermekeknek szóló színes munkafüzetet adott ki, „Játékos tanulás – az internet használata” címmel.

Az óvodás kor végén, kisiskolás korban a gyermekek már ismerkednek az internettel, ám általában senki nem tanítja meg őket a biztonsági alapelvekre, mivel ritkán esik szó ezekről otthon vagy az iskolában. Ehhez nyújt segítséget az idei, immár 8. Biztonságos Internet Napjára megjelent „Játékos tanulás – az internet használata” című munkafüzet, amelyet a UPC és anyavállalata, a Liberty Global támogatásával és az Európai Bizottság jóváhagyásával dolgozott ki az Insafe. A kiadvány 30 oldalnyi játékos feladaton keresztül vezeti rá a 4-8 éveseket arra, milyen hatással lehetnek a modern technológiák a mindennapi életükre, és hogyan lehetnek biztonságban az online környezetben.

A munkafüzet a szülőknek és a tanároknak is alkalmat ad arra, hogy beszélgethessenek a gyerekekkel olyan fontos kérdésekről, mint például a személyes adatok védelme, biztonsága. A 9 nyelven – köztük magyarul is - elkészített foglalkoztató könyvecske mindezeken túl ahhoz is hozzásegíti a kisgyermekeket, hogy fejlesszék alapvető nyelvi, matematikai, társadalmi és kulturális készségeiket.

Az internetbiztonsággal kapcsolatos, gyerekeknek, szülőknek és tanároknak szóló tudatosság-növelő és oktató eszközeinek sorában a UPC az Insafe-fel közösen tavaly egy e-biztonsági weboldalt indított, amely pedig a 2009-ben kiadott családi oktatócsomagon alapul. A családi készlet egy átfogó szülői útmutatót, 6-12 éves gyerekeknek szóló munkafüzetet, matricákat és szituációs kártyákat tartalmaz. Ezek a játékos segédletek az Insafe-en keresztül, a helyi tudatosságnövelő központok, a UPC és a partnerszervezetei, illetve iskolák révén jutnak el az érdeklődőkhöz.

A 2011-es Biztonságos Internet Nap arany fokozatú támogatójaként a UPC az Insafe-fel létrehozott egy szakértőknek szóló online platformot is, amely a biztonságos internethasználattal kapcsolatos legjobb gyakorlatokat mutatja be.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!