0:05
Főoldal | Rénhírek

Új blog a törvényszéki nyelvészetről

Újabb diszcliplínák fejlődnek az igazságügyi eljárásokban, ezek egyike a nyelvészet. Most blog is indult a témáról.

nyest.hu | 2009. szeptember 10.

Új blog indul igencsak érdekesnek ígérkező tematikával: az igazságügyi nyelvészet kérdéseiről. A játékos nevű Telling TALE (kb. a. m. „kipakolni [az igazságot]”) című blogot a The Association for Linguistic Evidence (TALE), azaz a Nyelvészeti Bizonyítékok Szövetsége nevű csoport indítja. A blog a nyelvészeti bizonyítékokról, a törvényszéki nyelvészet kutatásairól és a fenyegetések, öngyilkossági üzenetek, idegennyelvűség, illetve más területek vizsgálatairól  fog szólni.

Az Amerikai Tudományos Akadémia ebben az évben ajánlások kidolgozását kezdeményezte a bűnügyi labortechnológiák hitelességének megállapításához. Az ajánlás érinti az ujjlenyomatok, a kézirásvizsgálat és a számítógépes törvényszéki módszerek területét, de az olyan fejlődő diszciplínákat nem, mint például a nyelvészeti bizonyítékok feldolgozása.

A 2009-ben alakult csoport alapítója Carole E. Chaski, aki a törvényszéki nyelvészet elismert szakértője, elmondta: „aggodalommal tölt el, ha látom, hogy manapság igazságügyi nyelvészet címén a bíróságokon mi zajlik. Sokszor egyáltalán nem veszik figyelembe a törvényszéki módszertant, és semmi közük a sztenderd nyelvészeti elméletekhez.” Chaski és társai szándéka szerint a blog „beszélgetésre szeretne hívni a törvényszéki nyelvészet, a dokumentumvizsgálat és más új törvényszéki tudományok jövőjéről.”

 

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...