0:05
Főoldal | Rénhírek

Tüntetés az államnyelvtörvény ellen

Az államnyelvtörvény módosítása ellen fognak tüntetni szlovákiai magyarok szeptember elsején Dunaszerdahelyen – jelentette be Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnöke július 29-én Pozsonyban.

MTI | 2009. július 30.

A tiltakozó akciót az MKP szervezi. Csáky Pál szerint a tüntetést a szlovákiai magyar civil szervezetek is támogatják.

„Azért választottuk ezt a napot, mert ekkor lép életbe a módosított nyelvtörvény, s ugyanakkor van a Szlovák Köztársaság alkotmányának az ünnepe is” – fejtette ki az MKP elnöke. Az ünnep miatt Szlovákiában munkaszüneti nap van, s így aki akar, elmehet Dunaszerdahelyre tiltakozni a magyarokat kedvezőtlenül érintő nyelvtörvény ellen – jegyezte meg a politikus.

Csáky megerősítette, hogy az MKP nemzetközi szinten – az Európai Parlamentben, az Európa Tanácsban és néhány más fórumon – folytatni fogja aktív fellépését az államnyelvtörvény módosítása ellen. Ugyanakkor a párt beadványt készít elő, az alkotmánybíróság elé kívánja vinni a nyelvtörvény módosításának ügyét. Ehhez 30 parlamenti képviselő aláírása szükséges. A szlovák parlamentben összesen 20 magyar nemzetiségű képviselő van. A magyar párt egyelőre nem tudja, hogy az ellenzéki szlovák kollégák körében sikerül-e összeszedni a hiányzó tíz aláírást. A beadványnak egyelőre csak a munkaváltozata készült el, végleges szöveg augusztus 20. körül várható. Az MKP ezt követően fogja megszólítani ellenzéki partnereit az ügyben.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...