0:05
Főoldal | Rénhírek

Ragaszkodnak nyelveikhez a nem orosz kisebbségek

100 szakértő és aktivista gyűlt össze Csuvasföldön, hogy az oroszországi kisebbségi nyelvi oktatás mellett szólaljanak fel.

nyest.hu | 2010. február 24.

Oroszország lakosai közül 35 milliónak nem orosz az anyanyelve. Az ENSZ Nemzetközi Anyanyelvi Napja (február 21.) az oroszországi kisebbségeket is megmozgatta. Ez volt az egyik első alkalom arra, hogy a nyelvi kisebbségek képviselői együttesen próbáltak meg fellépni az orosz nyelvi dominancia ellen – számol be a Georgian Daily.

A résztvevők közt felszólalt a tatár köztársasági Fandas Safiullin is, aki a 2007-ben elfogadott 309-es orosz törvény ellen emelte fel szavát. Ez az a nagy port kavart törvény, amely nagyban csökkentette a nemzetiségi nyelvi oktatást az oroszországi kisebbségi iskolákban. Safiullin a náci Németország nemzetiségi politikájához hasonlította a törvényt.

A találkozó célja az orosz nyelvi politika visszafordítása volt. A felszólalók között szerepelt még csuvas, burját, és nogai (dagesztáni) nemzetiségű is. A résztvevők egyetértettek, hogy üzenetüket az orosz politikai vezetőkhöz is eljuttatják, és legközelebb Baskírföldön találkoznak majd, hogy nagyobb nyomást tudjanak gyakorolni Moszkvára.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!