0:05
Főoldal | Rénhírek

Pörgő nyelvek a hajón: Budapest Slam harmadszor

Harmadszor rendezik meg a Budapest Slamet; a nyolcvanas években New Yorkból indult modern költészeti forma, a slam poetry fesztiválján szombaton fellép a műfaj egyik atya, Bob Holman, a hazai mezőnyt mások mellett a Ludditák, Bárdos Deák Ági és az Akkezdet Phiai képviselik az A38 állóhajón.

MTI | 2010. szeptember 24.

A Műcsarnok által létrehozott Budapest Slam a rímes, ritmikus, szójátékos, improvizált verspárbaj egyik legfontosabb hazai sorozata, mostani állomása a Roots/Gyökerek címet viseli. A verseny résztvevői a honi underground rap- és slam legjobbjai lesznek, a zenét Sabák Péter (basszusgitár), Boros Levente (dob) és Sági Viktor (gitár) szolgáltatja, a látványról a Kiégő Izzók csapata gondoskodik – tájékoztatta a Bly Management és a Műcsarnok az MTI-t.

A New York művésznegyedeiben a nyolcvanas években kialakult slam poetry olyan fejből mondott szöveg, amely kimondva és azonnal hat. A slam-estek egyfajta párbeszédek, céljuk, hogy az „ellenfelet” a szellemesség, az ötletesség, a ritmus és a rím eszközeivel sikerüljön legyőzni.

Magyarországon az utóbbi néhány évben már több helyen is rendszeresen rendeznek slam-esteket. A Budapest Slam sorozat 2006-ban indult útjára, az első rendezvény témája Budapest, a másodiké a szolidaritás volt, a mostani harmadik esemény a műfaj gyökereit, eredetét vizsgálja. A slam poetry vérkeringésébe folyamatosan csatlakoztak vidéki városok közösségei, például Zalaegerszeg, Veszprém, Pécs, Debrecen és Szeged.

A szombati est sztárfellépője Bob Holman, a New York-i slam legelkötelezettebb szervezője, aki a manhattani Lower East Side-on nyitotta meg a Bowery Poetry Clubot. Holman a füstös klubok falain túl a nagyközönség számára is elérhetővé tette a slamet; a Poetry Spots című tévéműsorral háromszor kapott Emmy-díjat, az egyik legizgalmasabb irodalmi műsor, a United States of Poetry producere.

A brooklyni születésű, de trinidadi származású Sam Thornhill a New York-i Juilliard School költészettan-tanára, a kortárs amerikai irodalom fiatal generációjának egyik kiemelkedő képviselője, aki költő-előadóként és oktatóként is sokat tett a slam poetry népszerűsítéséért.

A szombati Budapest Slam 3-at egy afterparty zárja, többek között Dj Cadik közreműködésével.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!