0:05
Főoldal | Rénhírek

Nyelvvizsgát nem, de nyelvtudást kérnének

Több, zárószavazás előtt módosító indítványt nyújtott be Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter az új felsőoktatási törvényhez, így például az önköltséges hallgató számára valamennyi, állami ösztöndíjjal támogatott képzési formára biztosítanák az átsorolás lehetőségét.

MTI | 2011. december 22.

Az Országgyűlés honlapján közzétett módosítás szerint ez a jog az egységes javaslat szerint úgy szabályozott, hogy az önköltséges hallgató csak az állami ösztöndíjas képzésre kérheti átsorolását, míg a magyar állami részösztöndíjasra nem. A módosító indítvány az önköltséges hallgatók átsorolási szabályozását ezért pontosítja.

Rögzítené a miniszter azt is, hogy az oklevél, illetve a bizonyítvány megszerzéséhez előírt általános nyelvvizsga-követelmény teljesítése helyett adott esetben a hallgatóknak a felsőoktatási intézmény által szervezett külön nyelvi vizsgát kell tenniük. Ez a rendelkezés azoknál lenne alkalmazható utoljára, akik a 2012/2013-as tanévben tesznek záróvizsgát. A módosítással lehetővé válna, hogy a hosszabb ideje záróvizsgázó, de az általános nyelvi követelményt nem teljesítő diákok az oklevelet megszerezhessék, ha külön nyelvi vizsgát tesznek.

Módosító javaslatot nyújtott be arról is, hogy kedvezménytörvény hatálya alá tartozó magyar állami részösztöndíjjal támogatott vagy önköltséges képzésben részt vevő hallgatók magyarországi tartózkodásukkal és tanulmányaikkal kapcsolatos költségeik részben vagy egészben történő megtérítését, külön jogszabály szerint, pályázat útján igényelhetik.

Módosító javaslatot adott be az oktatási bizottság is, ebben rögzítenék: a kormány feladata meghatározni, hogy az egyes képzésekre milyen szintű érettségi vizsga a felvétel feltétele.

A javaslat értelmében alapképzésre és osztatlan képzésre történő felvétel feltétele az érettségi vizsga sikeres teljesítése, feltétele lehet meghatározott szintű nyelvtudás, valamint egészségügyi, szakmai, pályaalkalmassági vizsgálat.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
12 éve 2011. december 22. 20:31
1 doncsecz

Nyelvvizsga az valóban semmi: egy nyelvvizsgabizonyítványt akár venni is lehet. De amint jó öreg fizika tanárom is mondaná, az ilyenek vehetnek maguknak jogsit, nyelvvizsgabizonyítványt, érettségi bizonyítványt, a gyakorlatban nem fognak tudni teljesíteni, s akkor ott kiderül az igazság. A gyakorlattal kell megmutatni és kimutatni mit is tudunk.