0:05
Főoldal | Rénhírek
Arábiai Lawrence-ből börtön

Nyelvtanulásért letartóztatták

Egy huszonkét éves diákot bebörtönöztek az Egyesült Államokban, mert a repülőtéri személyzet nyelvtanulást segítő kártyákat talált nála olyan szavakkal, mint „bomba” és „terrorizmus”. A fizikushallgató perel.

nyest.hu | 2010. február 13.

Nicholas George valószínűleg álmában sem gondolta volna, mekkora lavinát indít el azzal, hogy Philadelphiából Kaliforniába utazván a szókártyákat is bepakolja a poggyászába. Úgy tervezte, a hosszú repülőutat kihasználja arra, hogy kicsit felfrissítse arabtudását.

A fizikushallgató még gyerekkorában szeretett bele az arab nyelvbe és kultúrába, miután lenyűgözte az Arábiai Lawrence életéről készült film. Ekkor határozta el, hogy megtanul arabul, és az egyetem elvégzése után diplomata pályára lép. Úgy készült, hogy leteszi az ehhez szükséges szakvizsgát, és később a Közel-keleten teljesít szolgálatot.

Nyelvtanulásért letartóztatták
Forrás: Andi Braun / sxc.hu

Tervéhez híven intenzív arab tanulásba kezdett, mi több, a fél világot is beutazta, hogy minél alaposabban megismerje az őt elbűvölő kultúrát. Fél évet tanult Jordániában, majd bejárta Egyiptomot, Etiópiát és Szudánt.

Bizonyára az ezekben az országokban szerzett útlevél-pecsétek is közrejátszottak abban, hogy a repülőtéren a személyzet gyanút fogott, értesítette a rendőrséget és az FBI-t, és a fiút bilincsbe verve szállították el a repülőtérről. Bár őrizetben mindössze négy órát töltött végül, az őt ért bánásmód olyannyira felháborította, hogy beperelte a philadelphiai repülőtéri személyzetet, a rendőrséget és az FBI-t egyaránt. „Tudom, hogy a biztonsági személyzetnek éppen az a dolga, hogy megvédjen minket – de nekik is követniük kell az Alkotmányt, és tiszteletben kell tartaniuk a személyiségi jogokat. Nem lehet mindent megtenni a terrorizmus elleni harc jegyében” – magyarázza a diák a Los Angeles Times-nak.

George-ot egyébként kitűnő diákként tartják számon egyetemi oktatói. „Igen éles eszű, és nagyon érdekli az arab nyelv és kultúra. Mindig újabb és újabb kifejezésekkel és szólásokkal bukkan fel” – mondja róla az arabprofesszora.

A fizikushallgató a repülőút alatt is szókincsét akarta gyarapítani: a szókártyákra azért volt szüksége, hogy megértse az aznapi híreket az arab nyelvű újságokban. A kártyákat azonban az FBI elkobozta, és George leírása szerint a reptéri incidenst követő kihallgatás sem volt éppen udvarias. Az őt faggató tiszt finomkodás nélkül szegezte neki a kérdést, miszerint tagja-e valamilyen iszlámpárti vagy kommunista diákcsoportnak, amire ő nemmel felelt. Később bocsánatkérés nélkül szabadon engedték, és új repülőjegyet kellett vennie.

Mindezt tartalmazza az a perirat, ami az amerikai állampolgárok jogait védő szervezet (American Civil Liberties Union) segítségével készült el. Az egyesület által George mellé kijelölt ügyvéd szerint George egy olyan fiatalember, akiből többre lenne szüksége Amerikának. „Nyitott elmével és nyitott szívvel utazott a világban azért, hogy megtanuljon egy olyan nyelvet, amire világos, hogy nagy szükségünk van.”

A repülőtéri biztonsági személyzet és az FBI egyelőre nem nyilatkozott az ügyben.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
13 éve 2010. április 27. 23:05
1 Annie
tudja valaki, mi lett a sráccal? remélem megítélnek neki valami jó nagy kártérítést.