0:05
Főoldal | Rénhírek

Neten az afgán kultúra múzeuma

Afganisztán ezredéves művészetét és kultúráját bemutató múzeum nyílik az interneten 2010-ben: a virtuális kiállítás célja, hogy „visszaadja az afgán fiataloknak az emlékezetüket” – jelentette be a héten az afghanculture nevű francia egyesület.

MTI | 2009. július 28.

Ez az ideiglenesen Afgán Civilizáció Múzeuma nevű virtuális kiállítás ötezer év afgán kultúrájának alkotásait mutatja be az ókortól napjainkig, azokat, amelyek nemzetközi gyűjteményekben találhatók, illetve azokat, amelyeket a tálibok megsemmisítettek, például a Bámiján-völgy Buddháit – mondta el Pascale Bastide projektigazgató.

Mirvas Jaszini afgán elnökjelölt beszédét hallgatja egyik támogatója Kabulban 2009. július 14-én. Afganisztánban augusztus 20-án tartanak elnökválasztást
Mirvas Jaszini afgán elnökjelölt beszédét hallgatja egyik támogatója Kabulban 2009. július 14-én. Afganisztánban augusztus 20-án tartanak elnökválasztást
(Forrás: MTI/EPA/S. Sabawoon)

A négynyelvű – afgán perzsa, pastu, angol és francia nyelven elérhető, illetve az írni-olvasni nem tudók részére hangos felvételekkel is ellátott honlap elsősorban azoknak a fiatal afgánoknak szól majd, akik nem ismerik népük történelmét vagy kultúráját, azzal a céllal hogy elmondjuk nekik: van mire büszkének lenniük – tette hozzá Bastide asszony, aki szerint ezzel is hozzájárulhatnak a demokrácia megteremtéséhez az ázsiai országban.

A virtuális múzeumban, amelynek a designját Yona Friedman francia építész tervezi, a városok nevét viselő pavilonok lesznek, amelyek köré csoportosítják a műveket, ismertetve művészettörténeti jelentőségüket, a hozzájuk tartozó kultúrát, az adott etnikum történetét.

A honlapon háromszintű magyarázatokat tesznek majd közzé: egyszerű leírásokat, enciklopédikus ismertetéseket és tudományos értekezéseket.
A „múzeum” az afgán kultúra legnagyobb szakértőinek – Pierre Cambonnak, a párizsi Guimet Múzeum főtisztviselőjének, Zemari Ali Tarzi Strasbourgban működő afgán régésznek, Usztad Mohammad Raonak afgán nyelvésznek és Michel Barrynak, a Priceton egyetem munkatársának – szaktudását is felhasználja.

A nonprofit projektet a francia külügyminisztérium is támogatja. Az előzetes tervet várhatóan az ősszel mutatják be. Október 15-én a francia nagykövetség New York-i kulturális osztálya adománygyűjtő vacsorát szervez. A múzeum első „pavilonja” a tervek szerint 2010 elején nyílik meg.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...