0:05
Főoldal | Rénhírek

Módosulhat a szlovák államnyelvtörvény

Szlovák lapvélemények a kormánykoalíció kisebbségi téziseiről: akár az államnyelvtörvény is hamarosan módosulhat.

MTI | 2010. június 24.

Az alakulófélben lévő új jobboldali szlovák kormánykoalíció ígéretei a nemzeti kisebbségek helyzetének, valamint Szlovákia és Magyarország viszonyának a javítására a koalíciós szerződésben szinte semmiféle konkrétumot nem tartalmaznak, nagyon általánosak, és gyakran csak a Robert Fico vezette eddigi kormány ígéreteinek szintjén mozognak - mutat rá a Sme című szlovák liberális napilap csütörtökön .

"Az egyetlen kivételt talán a kisebbségek finanszírozását szabályozó törvény elfogadására tett ígéret jelenti, de erről a bonyolult megfogalmazásról ma nehéz megmondani, pontosan mit is takarhat" - jegyzi meg az újság.
"A programtézisek legnagyobb hiányossága, hogy a maximum, amit minden pontosítás nélkül megígérnek, az a Fico-kormány előtti állapot visszaállítása a kisebbségi kérdésekben" - véli a szerző.
"A Fico-Slota nacionalista páros futama előtti állapot visszaállítása azonban csak a legszükségesebb minimum. A programtézisek egyetlen más területen sem ilyen visszafogottak, hogy ne hozzanak semmi újat, ne kínálnának semmiféle konkrét előrelépést, és ne jeleznének szándékot a meglévő lényegi problémák megoldására" - írja Peter Morvay.
Szerinte mindez "kissé furcsa és szomorú" is egyben, és nemcsak azért, mert egy olyan párt is a kormánykoalíció része lesz, amely választási programját főleg erre a témára építette.
"Ez szemlélteti az új koalíció korlátait is, amely elődjével ellentétben ugyan nem akarja feleslegesen zaklatni az itteni (szlovákiai) magyarokat, de egyúttal fél bármit is tenni értük" - zárul a Sme jegyzete.
Bugár Béla, a Híd elnöke az Új Szóban csütörtökön megjelent interjúban sajnálatának adott hangot afelett, hogy a kisebbségi törvényt, amely szerepel a párt programjában, koalíciós partnerei nem tudták elfogadni. Bugár szerint ugyanakkor az, amit elértek, a jelen helyzetben a maximum volt.
Szerinte a kormány első intézkedései között lesz a kisebbségeket hátrányosan érintő törvények módosítása, például az államnyelvtörvény vagy a hazafiassági törvény kijavítása. Megszüntetnék az állampolgársági törvény azon rendelkezéseit is, amelyek az állampolgárság megvonásával büntetnék azokat, akik másik állam állampolgárságáért folyamodnak. Az új kormány támogatni fogja a nemzeti kisebbségek identitásának, oktatási rendszerének és kisebbségi intézményrendszerének fejlesztését, és a kormányprogram része lesz a kisebbségi kultúrák finanszírozásáról szóló törvény elfogadása.
"A jogszabály tartalmazza majd, hogy a kulturális tárca éves költségvetésének mekkora százalékát kell a kisebbségi kultúrák finanszírozására fordítani, megszabja a pénzösszeg felosztási mechanizmusát is" – állítja Bugár.
Megjegyezte: az új kabinet felülvizsgálja a szlovák nyelv oktatásának módszertanát a magyar iskolákban (a mostani módszertan figyelmen kívül hagyja, hogy a szlovák nyelv idegen nyelv a magyar gyerekek számára).
A pártelnök szerint a program előírja a Szlovákia déli részein áthaladó R7-es gyorsforgalmi út építésének megkezdését, és az új kormány vállalja azt is, hogy a Barátság kőolajvezeték ausztriai meghosszabbítása nem a Csallóköz érintésével valósul meg.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!