0:05
Főoldal | Rénhírek
Térképkommunikáció

Miben jobbak a nők, mint a férfiak?

Bármilyen meglepő, cikkünk nem a házimunkával foglalkozik. Hanem a kommunikáció és az információhasznosítás egy sajátos esetével: a térképhasználattal.

nyest.hu | 2010. május 10.

Láttak önök már a térkép fölé hajoló, vagy utcanévtáblát vizslató, kétségbeesett hölgyet? Netán többet együtt? Nos, ha igen, az valószínűleg nem csoda – bár a nők híresek a férfiakénál erősebb kommunikációs készségeikről, afelől nem sok kétségünk lehet, hogy nagy általánosságban a férfiak sikeresebben eligazodnak a térképen és a térképpel. Ennek bizony, női öntudat ide vagy oda, tudományos bizonyítékát is találták már, derül ki a Telegraph weboldaláról.

Hova is indultam?
Hova is indultam?
(Forrás: sxc.hu/Sanja Gjenero)

Ugyanakkor, míg a férfiak nőtársaiknál jóval hatékonyabban használják a térképet, egy valamiben megelőzi őket a tájékozódó nő. A visszatalálásban. A kutatások szerint ugyanis a nők, ha már voltak egy adott helyen, könnyebben vissza tudnak oda jutni velük született képességükkel. No és most nem arra kell gondolnunk, hogy ha egy csinos leányzó egész egyszerűen bűbájos mosollyal megkérdezi, merre kell mennie, még a legmogorvább újságárus is készséggel útbaigazítja. A női nem tagjai ugyanis, állítják a tudósok, férfitársaiknál több feltűnő tárgyat képesek megjegyezni a környezetükben – ez pedig nagy segítség a számukra az eligazodásban.

Némely szakemberek még azt is megkockáztatják, hogy a felmérések eredményei a vadászó-gyűjtögető életmód maradványaival magyarázhatók. Elődeink életvitelében ugyanis a férfi dolga volt célirányosan levadászni egy-egy kiszemelt állatot, de a nőknek kellett hosszas keresgélés után meg is jegyezni, hol érdemes például gomba, gyümölcs vagy magvak után kutatni.

Luis Pacheco-Cobos, a Mexikói Független Nemzeti Egyetem munkatársa tapasztalatai alapján úgy véli, a nők könnyebben alkalmazkodnak a gyűjtögető életmódhoz hasonló feladatokhoz, mint a férfiak. Egy a témában Mexikóban lefolytatott kísérlet ugyanis azt bizonyította, hogy amikor keresési feladatot adtak meg férfiaknak és nőknek is, a hölgyek lényegesen kevesebb energiát fektettek a munkába, mint a férfiak – mégis ugyanolyan eredménnyel végeztek.

Ha tehát eltévednének egy idegen városban, hölgyolvasóinknak azt tudjuk javasolni: vigasztalja őket a tudat, hogy visszatalálniuk nem lesz olyan nehéz. És ha minden kötél szakad, még mindig jöhet a jól bevált verbális kommunikáció.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!