0:05
Főoldal | Rénhírek

Magyarországnak mindig valami baja van

A szlovák sajtó megosztott a nyelvtörvény végrehajtási utasításai kapcsán. Ki támogatja, ki rosszallja, de az egyértelmű: semmi sem egyértelmű.

MTI | 2009. december 17.

A Sme és az Új Szó napilap elítélő, a Pravda támogató véleményt adott csütörtökön a szlovák államnyelvtörvénynek a kormány által elfogadott végrehajtási utasításairól.

A Sme című liberális napilap szerint a dokumentum jogilag nehezen értékelhető, nincs jelentősége, s azt sem tudni, hogy kinek kell betartania ezeket az utasításokat.

A törvényben és az utasításokban sokan újabb bizonyítékát látják a szlovák kormánykörök alacsony szakmai színvonalú munkájának. „Ez azonban tévedés. A törvény és az utasítások zavarossága pontosan megfelel az alkotók céljának: kiszorítani a magyar nyelvet – amelytől őszintén irtóznak – a közéletből, és konyhanyelvvé tenni azt. A közvetlen betiltás a mai Európában túl feltűnő lenne, s a leghatékonyabb cenzúra öncenzúrára nevelni az embereket” – írja a tekintélyes újság.

Rámutat: ez úgy működik, mint a cenzúra a szocializmus idején. Hivatalosan nem létezett, nem voltak pontos szabályok, s a Nyugat emiatt nem tudta azt a szemünkre vetni. A gyakorlat azonban az volt, hogy senki sem tudta, mi van betiltva, mi nincs, s ezért inkább önként korlátozta magát, nehogy baja származzon valamiből. A magyar nemzetiségű rendőrök a biztonság kedvéért már most sem beszélnek egymás között magyarul, nehogy büntetésnek tegyék ki magukat.

Hasonlóan vélekedik a magyar nyelvű Új Szó is.

„Marad tehát a bizonytalanság, aminél a szlovákiai magyarok vonatkozásában rosszabb nincs is. Mi ugyanis akkor sem vagyunk képesek élni jogainkkal, ha azok világosan le vannak fektetve, ha azok semmiféle pluszköltséggel nem járnak. Mit tesz az egyszerű gyalogmagyar január elseje után? Valószínűleg a biztonság kedvéért még ott sem szólal meg magyarul, ahol esetleg eddig megtette” – jegyzi meg a lap.

Majd hozzáteszi: „Pedig az lenne a legjobb, ha az egész nyelvöltő tragikomédiát gyorsan elfelejtenénk, s ezután is ugyanolyan természetességgel használnánk anyanyelvünket, mint eleddig. Sőt, sokkal gyakrabban, sokkal természetesebben.”

A Pravda című független lap viszont másképpen látja a dolgokat. Azt állítja, bármit is tenne Szlovákia, Magyarországnak semmi sem lenne jó, mindig találna valami új dolgot, ami miatt támadhatná Pozsonyt. Szerinte most Budapest a végrehajtási utasításokon háborog, holott azokat korábban ő követelte.

„A szlovák kormánynak csak két lehetősége volt. Vagy újra meghátrálni a hazugságok és a kitalációk, tehát a megtervezett kampány nyomása alatt, amelynek a dolog lényegéhez (a törvényhez) semmi köze, vagy életben tartani a nyelvtörvényt, és új diplomáciai konfliktust kockáztatni” - fejti ki az újság. Hozzáteszi: „A kormány a második lehetőséget választotta, mert az első tisztességtelen volt. És hasonlóan kockázatos”.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...