0:05
Főoldal | Rénhírek

Magyar nyelv ukrán iskolásoknak

A KMPSZ felszólította az illetékeseket, hogy érvényesítsék a magyar nyelvű oktatást érintő hatályos ukrán törvényeket, beleértve a magyar mint válaszható idegen nyelv oktatását a kárpátaljai ukrán iskolákban.

MTI | 2013. január 15.

A magyar nyelv kárpátaljai oktatási intézményekben történő hivatalos használatát szorgalmazza – az ukrán nyelvtörvény rendelkezéseire hivatkozva – az illetékes állami szerveknél a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ). Az MTI-hez hétfőn eljuttatott nyilatkozatában a KMPSZ elnöksége emlékeztet arra, hogy még a múlt év decemberében megkereste Kárpátalja illetékes hatóságait Ukrajna állami nyelvtörvényének azon oktatásra vonatkozó rendelkezései kapcsán, amelyek lehetőséget nyújtanak a magyar nyelv használatára a tanintézetekben. Kéréseit, javaslatait a KMPSZ több mint 360 ajánlott levélben küldte meg a megyei, a járási közigazgatási hivatalok és tanácsok (közgyűlések) elnökeinek, valamint a közoktatási osztályok vezetőinek, magyar iskolák igazgatóinak, továbbá az olyan településeken működő ukrán tannyelvű iskolák igazgatóinak, ahol a magyar lakosság számaránya eléri a 10 százalékot – áll a közleményben.

A KMPSZ felszólította a kárpátaljai magyar iskolák igazgatóit, a megyei, járási közoktatási illetékeseket, a kárpátaljai magyar szervezeteket, ukrán pártok magyar képviselőit, hogy érvényesítsék a magyar nyelvű oktatást érintő hatályos ukrán törvényeket, beleértve a magyar mint válaszható idegen nyelv – törvény által engedélyezett – oktatását a kárpátaljai ukrán iskolákban, kétnyelvű bizonyítványok kiadását a kárpátaljai magyar iskolák tanulói számára, az osztálynaplók és más hivatalos iskolai dokumentáció magyar nyelven történő vezetését. A pedagógusszövetség szorgalmazza, hogy a magyar iskolák névtáblái, pecsétjei legyenek kétnyelvűek, és az oktatási intézmények magyar névadóit tüntessék fel a hivatalos megnevezésben – olvasható a nyilatkozatban.

A KMPSZ február 16-án konferenciát szervez annak kapcsán, hogy miként lehetne érvényesíteni az ukrán nyelvtörvényt a kárpátaljai magyar nyelvű oktatás helyzetének javítása és fejlesztése érdekében.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!