0:05
Főoldal | Rénhírek

Magyar kabinet nyílt Udmurtiában

A magyar, a finn és az észt nagykövet közös látogatást tett távoli nyelvrokonainknál. Megtudhatták: javul az udmurtok helyzete.

MTI | 2010. június 3.

Gilyán György magyar, Matti Anttonen finn és Simmu Tiik észt nagykövet közös látogatást tett az Urál menti Udmurt Köztársaságban, ahol az izsevszki Udmurt Állami Egyetemen magyar kabinetet, továbbá erdélyi magyar festők műveiből összeállított kiállítást nyitottak meg.

A misszióvezetők szokatlan közös útja a finnugor szolidaritás és együttműködés szellemében elsődlegesen a helyzetfeltárást, a rövid és középtávú teendők megfogalmazását célozta, de a diplomaták figyelmet szenteltek az Udmurt Köztársasággal való kétoldalú üzleti és kulturális kapcsolatok fejlesztési lehetőségeinek is.

A nagykövetek tárgyaltak Alekszandr Volkovval, Udmurtia elnökével, a régió más vezetőivel, a köztársaság öt egyetemének rektoraival, az udmurt nemzetiségi érdekképviseletek és intézmények vezetőivel, valamint felkeresték a nemzetiségi óvodákat és iskolai oktatási létesítményeket, továbbá Karamasz-Pelga járási centrumot.

A nagykövetek tájékoztatást kaptak arról, hogy az elmúlt évtizedben a köztársaságban sikerült megfordítani a korábbi népességfogyást, így a lakosság egészét és különösen az udmurt népességet tekintve megélénkült a népesség növekedése. Bővül, korszerűsödik az udmurt kultúra ápolásának infrastruktúrája, egyre többen beszélik a nyelvet, és gazdagodik annak alkalmazási területe. Az Udmurt Kenes (Tanács), a félmilliós – ezen belül az Udmurtiában élő mintegy 350 ezer fős – udmurtság szervezeteit tömörítő testület vezetői rámutattak, hogy állásfoglalásaikat figyelembe veszik, hasznosítják az állami döntéshozók.
A nagykövetek látogatásához időzítve új magyar kabinetet nyitottak meg az izsevszki Udmurt állami egyetemen az intézmény és a szélesebb lakosság magyar vonatkozású érdeklődésének kielégítésére. A Moszkvai Magyar Kulturális Intézet igazgatója kiállítást nyitott meg Sipos László és Ughy István erdélyi kortárs magyar festők műveiből, amely iránt nagy érdeklődés mutatkozott, s fiatal magyar zeneművészek műsort adtak a helyi közönségnek.

Az idén fennállásának 90. évfordulóját ünneplő, 1,6 millió lakosú, 42 ezer négyzetkilométeres területű Udmurt Köztársaság az Urál hegységtől nyugatra fekszik, Baskíriával, Tatárfölddel és Perm megyével határos, elsődlegesen ipari körzet, ahol fejlett az erdőgazdálkodás, míg a mezőgazdaság a kockázatosabb gazdasági tevékenységekhez tartozik. A régió történelmük első szakaszától hazája a finnugor népeknek, jelenleg a köztársaságban több mint száz nemzetiség él, a lakosság több mint egyharmada a finnugorok finn-permi ágához tartozó udmurt.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!