0:05
Főoldal | Rénhírek

Lemondott a plágiumügy miatt

Anette Schavan állítása szerint nem másolta doktori dolgozatát, de az ügy sérti a minisztérium, a kormány és a Kereszténydemokrata Unió tekintélyét, ezért távoznia kell.

MTI | 2013. február 12.

Távozik hivatalából Anette Schavan német oktatási és kutatási miniszter – jelentette be Angela Merkel német kancellár Berlinben szombaton, négy nappal azután, hogy a minisztertől plágium miatt megvonták a doktori címet. Schavan és Merkel közösen tett sajtónyilatkozatot. Angela Merkel közölte: a miniszter felajánlotta lemondását, ő pedignagyon nehéz szívvel elfogadta. Kiemelte: Anette Schavan a német oktatás-, kutatás- és tudománypolitika legelismertebb szereplője, számos jelentős eredmény és iránymutató kezdeményezés fűződik a nevéhez. Az oktatási és kutatási minisztériumot hét évig vezette, előtte pedig tíz évig tartományi kulturális, ifjúsági és sportminiszter volt. Távozása nagy veszteség a kormány számára mondta a kancellár. 

Anette Schavan közölte: a doktori dolgozata körüli ügy sértené a minisztérium, a kormány és a Kereszténydemokrata Unió (CDU) tekintélyét, ha hivatalban marad, ezért távoznia kell. Hangsúlyozta: nem csalt, nem másolta doktori dolgozatát, és bírósághoz fordul a düsseldorfi Heinrich Heine egyetem keddi döntése miatt, amelyben érvénytelennek minősítették az értekezést, és megvonta a tudományos fokozatát.

Az Angela Merkel bizalmasként számon tartott 57 éves politikus 1980-ban elkészült doktori értekezésével kapcsolatban tavaly tavasszal merült fel plágiumgyanú. A düsseldorfi egyetem bölcsészettudományi karának illetékes testületei kilenc hónapig vizsgálták a dolgozatot. Arra a megállapításra jutottak, hogy a szerző szándékosan és rendszeresen a sajátjaként tüntette fel mások szellemi teljesítményét, a kari tanács ezért érvénytelennek minősítette az értekezést és visszavonta a doktori címet közölte kedden Bruno Bleckmann dékán. A miniszter akkor Dél-Afrikában volt hivatalos úton, és péntek este érkezett meg Berlinbe. Angela Merkel kancellárral szombat délelőtt folytatott személyes megbeszélést, majd a két politikus rövid sajtónyilatkozatot tett. 

Megfigyelők biztosra vették, hogy a személyes találkozó után bejelentik Anette Schavan távozását. A váltás a tárca élén elkerülhetetlen, és nemcsak azért, mert a plágiumügy kifogyhatatlan muníció a szeptemberi választásra készülő ellenzéknek, hanem azért is, mert csorbítja a minisztérium tekintélyét belföldön és külföldön egyaránt mondják kommentátorok. Rendszerint a mindenkori miniszter nyitja meg a legnagyobb európai oktatási és kutatási szakmai vásárt, a Didactát, amely az idén február 19-én kezdődik, kiemelt témája pedig a plagizálás problémája az felsőoktatásban teszik hozzá.

A lakosság többsége is úgy ítélte meg, hogy Schavannak távoznia kell. A YouGov közvélemény-kutató intézet pénteken bemutatott reprezentatív felmérése szerint a lakosság 59 százaléka, a Mafo intézeté szerint pedig 66,5 százaléka vélte úgy, hogy a miniszter nem maradhat hivatalában. Schavan utódja Johanna Wanka, Alsó-Szászország tartomány tudományos és kulturális ügyekért felelős minisztere, a CDU politikusa lesz közölte Angela Merkel szombati sajtónyilatkozatában. Anette Schavan a jövőjéről annyit mondott, hogy megtartja képviselői helyét a Bundestagban, a német törvényhozás alsóházában. A nyilatkozatot követően a CDU egy illetékes vezetője közölte, hogy a párt a szeptemberi országos parlamenti választáson is indítja az exminisztert egyéni jelöltként.

Az utóbbi két évben több német politikust fosztottak meg doktori címétől. A legismertebb Karl-Theodor zu Guttenberg volt védelmi miniszter, aki 2011-ben lemondásra kényszerült és távozott a német politikából a doktori értekezésével kapcsolatban felmerült és beigazolódott plágiumgyanú miatt.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!