0:05
Főoldal | Rénhírek

Közös magyar-horvát pünkösd

Fafaragóktól a fazekasokig, népszokástól a bábszínházig számtalan érdekességgel találkozhatunk pünkösd hétfőjén Zalaegerszegen.

MTI | 2010. május 20.

Magyar-horvát népi hagyományőrző fesztivált tartanak pünkösdhétfőn, Zalaegerszegen a Gébárti-tó partján található Kézművesek Házában. A tóparti ház kovács-, fafaragó- és fazekasműhelyeit magyar, illetve a horvátországi Csáktornyáról (Cakovec) és Kaproncáról (Koprivnica) érkező mesterek veszik birtokba. Az alkotóház udvarán fonók, szövők, csipkekészítők, nemezkészítők, lópatkolók mutatják be az évszázados mesterségek munkafolyamatait, kézművesek gyékényből, csuhából, kukoricacsutkából készítenek játékokat. Hagyományőrző csoportok lépnek fel, de lesz bábszínház, népi komédia, és ételek generációkon át őrzött receptek alapján.

A kulturális örökségünk a Mura-Dráva mentén elnevezésű, uniós finanszírozással megvalósuló program keretében a Zala Megyei Népművészeti Egyesület a tájegységre jellemző népi szokásokat, tradíciókat eleveníti fel – tájékoztatta Dala Hajnalka, a program szervezője az MTI-t.

A tavaszköszöntő pünkösdölésnek gazdag hagyományai vannak; pünkösdikirály-választás, királynéjárás, a tavaszt jelző májusfaállítás, vagy a zöldághordás. A horvát területen ezt a szerepet töltötte be lombokba burkolt Zöld György alakja, de erről a tradícióról már csak a Néprajzi Lexikon emlékezik meg. A pünkösdölés történetét a muraközi Podturen Kulturális Egyesület asszonykórusa is őrzi még szakrális énekeiben, amelyeket a fesztiválmegnyitón mutatnak majd be.

A pünkösdi népszokások horvát területen már szinte teljesen kihaltak, a pünkösdhétfő is munkanapnak számít Horvátországban. A Csáktornyáról és Kaproncáról érkező vendégek ezért is örültek, hogy bekapcsolódhatnak a fesztivál programjaiba.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!