0:05
Főoldal | Rénhírek

Kővágóval loptak sziklafestményt

Háromezer évesnél is régebbi, a paiute indiánok által szentként tisztelt, sziklába vésett ábrázolásokat loptak el Kalifornia állam keleti részén motoros kővágó eszközökkel, létrákkal és generátorokkal felszerelkezett bűnözők – közölte hétfőn internetes oldalán az NBC televízió.

MTI | 2012. november 21.

A rendhagyó műkincsrablás elkövetői összesen hat petroglifát hasítottak ki a vulkáni kőzetfalakból Bishop város és a kaliforniai-nevadai határ közelében. Több tucatnyi sziklavéset megsérült.

Egy paiute (pajut) petroglifa, azaz sziklaírás. Ilyen műkincseket raboltak el a rongáló tolvajok
Egy paiute (pajut) petroglifa, azaz sziklaírás. Ilyen műkincseket raboltak el a rongáló tolvajok
(Forrás: http://www.blm.gov)

A Vulkanikus Táblaföldek elnevezésű, számos régészeti lelőhelyet magába foglaló területen több száz helyen találtak évezredes indián petroglifákat. Ezek közül sok vadászokat és vadállatokat ábrázol, de akadnak közöttük geometriai ábrák és más jelképek is, amelyek a paiute-ok hite szerint az ősök lelkébe nyíló ablakok vagy szent üzenetek. A területet szabadon látogathatják a turisták, a sziklákhoz vezető utakat eddig csak ritkán zárták le az indián szertartások idejére.


A lopást és a rongálást október 31-én fedezték fel. A tettesek egy csaknem 200 méteres sávban tettek kárt a petroglifákban, több helyen fél méterszer egy méteres, 15 centiméter vastag táblákat kihasítva a sziklafalból. Több helyen 5 méteres magasságban dolgoztak.

Becslések szerint a tettesek darabonként 500-1500 dollár közötti áron adhatják el zsákmányukat a műkincsek feketepiacán.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!