0:05
Főoldal | Rénhírek

Kóka: legyen újabb négypárti találkozó!

Kóka János újabb találkozót kezdeményez a szlovák államnyelvtörvényről. Ez ügyben már Szili Katalint is megkereste.

MTI | 2009. július 30.

Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője levélben arra kéri Szili Katalin házelnököt, hogy szervezzen újabb találkozót a parlamenti pártok frakcióvezetői, a külügyminiszter és az Országgyűlés Külügyi Hivatala részvételével a szlovák államnyelvtörvény ügyében – tájékoztatta július 30-án az SZDSZ sajtóirodája az MTI-t.

A parlamenti frakcióval rendelkező pártok képviselői július 20-án írtak alá egy, a szlovák nyelvtörvény visszavonását kérő közös nyilatkozatot, és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke aznap továbbította azt Pavol Paškának, a szlovák parlament elnökének. A nyilatkozatban a jogszabályban foglalt diszkriminatív rendelkezéseket visszavonását kérik a szlovák parlamenti pártoktól, valamint azt, hogy kezdeményezzenek tárgyalásokat a nemzeti és etnikai kisebbségek képviselőinek bevonásával a kisebbségek számára is elfogadható, az európai értékekkel összhangban álló nyelvhasználati szabályozás kialakításáról.

Kóka János július 30-i levelében azt írja: félő, hogy Szlovákia és Magyarország diplomáciai csatározása nem hozza meg a kívánt eredményt, sőt azt is eredményezheti, hogy más területeken is sérül a két ország kapcsolata.

A liberális politikus szerint a nemzetközi jogi és diplomáciai eszközökön túl a tudomány és a civil szféra szereplőinek is feladatuk van. Az MTA Nyelvtudományi Intézete által a szlovák nyelvtörvény kapcsán megfogalmazott petíciót már több mint ötszáz nyelvész és akadémikus írta alá Európában és Amerikában – olvasható. A frakcióvezető emlékeztet: a múlt héten Pálinkás Józseffel, a Magyar Tudományos Akadémia elnökével egyetértettek abban, hogy ezt a munkát az Akadémiának érdemes összefognia, a tudományos, kulturális, politikai és civil szféra bevonásával.

Kóka János levelében azért kéri Szili Katalint, hogy szervezzen újabb találkozót a frakcióvezetők, a külügyminiszter és a külügyi hivatal részvételével, hogy személyesen is tájékozódhassanak a nyilatkozatuk aláírása óta eltelt időszak eredményeiről, és megtervezzék a további lépéseket.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...