0:05
Főoldal | Rénhírek

Két régi-új ember az oktatáspoltikában

„A felsőoktatás átalakítására vonatkozó elképzeléseket az intézményekkel, illetve a Magyar Rektori Konferenciával közösen kívánjuk megvalósítani” – emelte ki dr. Maruzsa Zoltán, aki szeptember 15-i hatállyal tölti be a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkári posztot. Az ELTE adjunktusát, valamint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megbízott elnökét, Marekné dr. Pintér Arankát Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár sajtótájékoztató keretében mutatta be szeptember 14-én.

Edupress | 2012. szeptember 17.

Maruzsa Zoltán, az új felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár Kis Norbertet váltotta, aki – ahogy Hoffmann Rózsa fogalmazott  „kiválóan ellátta feladatát, és nem búcsúzott el véglegesen”, új, közigazgatási pozíciójából segíteni fogja a felsőoktatás problémáinak megoldását.

Maruzsa Zoltán jelezte: az elmúlt évek során a felsőoktatás gyakorlati, mindennapi problémáival is sikerült szembenéznie, az újonnan rábízott feladatot pedig komoly kihívásnak tekinti. „A felsőoktatás-átalakításra vonatkozó elképzeléseket az intézményekkel, illetve a Magyar Rektori Konferenciával közösen kívánjuk megvalósítani”  emelte ki.

Hoffmann Rózsa a sajtótájékoztatón elmondta: a kormány nyáron fogadta el a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ létrehozásáról szóló rendeletet, melynek értelmében az állam a köznevelési intézmények fenntartását és bizonyos esetekben működtetését fogja ellátni. Hozzátette: olyan volumenű megújulás zajlik jelenleg, mely a klebelsbergi intézkedésekhez hasonlítható.

A központ vezetője szeptember 1-je óta Marekné dr. Pintér Aranka, aki megbízott elnökként látja el a feladatokat, korábban pedig  2012 májusától  az önkormányzati iskolák átadás-átvételét irányító miniszteri biztosként dolgozott.

Marekné dr. Pintér Aranka kiemelte: pedagógus végzettséggel, oktatásügyben szerzett sok éves tapasztalattal rendelkezik, és 1999 óta dolgozik a közigazgatásban  az ekkor alakuló, mai nevén Oktatási Hivatal Közép-dunántúli Regionális Igazgatóságának vezetője volt.

„Változásra szükség van, hiszen a jelenlegi rendszer fenntarthatatlan. A legfontosabb szempont az esélyegyenlőség megteremtése, vagyis az, hogy az, hogy az oktatáshoz való hozzáférés ne az önkormányzatok anyagi helyzetén múljon”  hangsúlyozta a megbízott elnök, leszögezve: szó sincs a kisiskolák bezárásáról, már 8 tanulóval megindulhat alsó tagozatban az oktatás, a működtetést az állam biztosítja, az önkormányzatok pedig 198 tankerületben együttműködnek az állammal.

Tekintettel a települési önkormányzatok saját bevételeinek, illetve a központi költségvetésből átengedett bevételek alakulására, a háromezer fős lakosságszám alatti települések esetében a működtetés vállalásáról, míg a nagyobb lélekszámú települések esetén a működtetés állami feladatkörbe való átadásáról kell nyilatkozniuk a képviselő-testületeknek október 30-ig. Utóbbi esetben az adatokat a magyar Államkincstárhoz kell beküldeni, melyek alapján a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Belügyminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma részvételével működő tárcaközi bizottság javaslata alapján hoznak döntést arról, hogy a működtetést átveszi-e az állam vagy sem  mondta Marekné dr. Pintér Aranka a Magyar Hírlapnak adott interjúban. Megjegyezte: a települések nem válogathatnak az iskoláik között  vagy mindegyiket működtetik, vagy egyiket sem.

A központ feladata a pedagógusok bérének kifizetése és a szakmai munka irányítása lesz, valamint az intézményfenntartó központ gyakorolja a munkáltatói jogokat. Az önkormányzatok köthetnek egyedi megállapodásokat: ahol az anyagi helyzet engedi, továbbra is finanszírozhatnak többletszolgáltatásokat. A helyettesítési rendszer működtetése a tankerületekre hárul, de az iskolaigazgató tesz majd javaslatot a tantárgyfelosztás kialakítására  mondta a megbízott elnök.

„Azoknak az intézményeknek az áttekintése, átvizsgálása, melyek január 1-jétől állami fenntartásba kerülnek, ősztől megindult, a feladatot az Oktatási Hivatal koordinálja”  tette hozzá a vezető.

A 120 főre tervezett Klebelsberg Intézményfenntartó Központ 20 fővel kezdi meg a munkát az átalakítás csaknem 3000 székhelyintézményt, 1,2 millió tanulót és 120 ezer pedagógust érint.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!