0:05
Főoldal | Rénhírek

Joghézag a brit bevándorlási törvényben

A brit lakosok nem EU-s házastársainak november 29-től igazolni kell angoltudásukat, nem úgy, mint az országban élő más EU lakosok párjainak.

nyest.hu | 2010. október 25.

Az Európában általánosan terjedő bevándorlásellenesség Nagy-Britanniában igen különösen családellenesen jelentkezik, amiről már egy korábbi hírünkben beszámoltunk. A november 29-én életbelépő rendelet szerint a nem EU állampolgárral házasságra lépni kívánó britek esetében az új házastársaknak bizonyítaniuk kell angol nyelvtudásukat, mielőtt vízumot kaphatnak.

Az új rendeletet már eddig is sok bírálat érte, a Telegraph egyik friss írása most egy különösen perverz joghézagra mutat rá. A Nagy-Britanniában élő nem brit uniós állampolgárokra ugyanis nem vonatkozik, és nem vonatkozhat az új szabályozás. Az EU érvényben lévő törvényei szerint az ő házastársaik ugyanolyan szabadon mozoghatnak az unión belül, mint bármely más uniós állampolgár. A britek tehát komoly jogi hátrányban lesznek házasság szempontjából a saját országukban más uniós lakosokhoz képest.

A nyelvi elvárás egyébként 50 órányi nyelvtanulásnak felel meg, az írni és olvasni tudást pedig vizsgán kell igazolni. Ez főleg azok ellen diszkriminál, akik anyagi vagy társadalmi körülmények miatt nem tudják a nyelvtanulást megengedni származási országukban. Nem minden országban léteznek ugyanis megfelelő vagy megfizethető vagy nők számára elérhető nyelviskolák.

Egyes civil szervezetek (Liberty) és egyes képviselők (Lord Avebury) még harcolnak a szigetországban az új rendelet ellen.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
13 éve 2010. november 9. 20:04
1 Rako

Gyakorlatilag nem a született angolokat érinti az új szabály, hanem az Ázsiából, Afrikából bevándorlókat, kik otthonról akarnak házastársakat hozni.

Mivel az EU állampolgár, ha otthonról hoz feleséget, az szintén EU állampolgár. Egy indiai vagy ghánai viszont nem.

Ezért sok esetben a házasság csak egy legalizált embercsempészet.

Ha egy Angliában élő pakisztáni otthonról hozat feleséget, az neki teljesen ki van szolgáltatva ha nem beszél angolul. Rabszolgaként is tarthatják, ha elszökik akkor sem tudja magát megértetni a rendőrséggel.

Erre a szabályra mindenhol szükség lenne az EU-n belül.

Bravo Conservatívok.