0:05
Főoldal | Rénhírek

Iskolai ügyintézés magyarul Hargitában

A magyar nyelv használatának bevezetését szorgalmazza a közoktatás megszervezésében a székelyföldi Hargita megye tanfelügyelőségének újonnan kinevezett vezetője, aki azt javasolta, hogy az általa vezetett intézmény, akárcsak az iskolák, a hivatalos ügyintézésben is használják a magyar nyelvet.

MTI | 2010. február 9.

A 85 százalékban magyarok által lakott székelyföldi megye főtanfelügyelője, Ferencz Salamon Alpár szerint ki kellene terjeszteni a magyar nyelv használatát mind az oktatási minisztérium alárendeltségébe tartozó megyei tanfelügyelőség, mind a hargitai oktatási intézmények hivatalos írásos ügyintézésére is – írta keddi számában a Krónika című napilap.

Ferencz egyebek között azt szorgalmazza, hogy a tanfelügyelőség és az iskolák levelezése magyar nyelven is történjen, valamint a diákok értesítője és a különböző oklevelek kétnyelvűek legyenek. A romániai magyar újság szerint az iskolaigazgatók is indokoltnak tartják a tanfelügyelő kezdeményezését, és örömmel fogadták a magyar nyelvhasználatra vonatkozó javaslatot.

Romániában az iskolákban az írásos ügyintézés jelenleg kizárólag román nyelven zajlik, az oklevelek pedig szintén csak román nyelvűek a magyarok által többségben lakott székelyföldi megyékben is.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!