0:05
Főoldal | Rénhírek

Idén nem lesz magyar szentmise Kassán?

Kassán a Szent Erzsébet-dóm plébániájának hivatalos hírlapja szerint több évtized után az idén először egyáltalán nem lesz magyar nyelvű éjféli szentmise karácsony éjjelén - írja a felvidek.ma szlovákiai magyar hírportál.

MTI | 2010. december 24.

A hírportál szerint korábban, hosszú évtizedeken keresztül, talán 1920 óta, és a rendszerváltás előtt is a Premontrei Rend Szentháromság Templomában celebrálták magyarul az éjféli szentmisét. Tavaly azonban a rend Martin Strbák személyében szlovák anyanyelvű tartományfőnököt választott, aki teljesen átalakította a szentmisék struktúráját a magyar ajkú hívek rovására. Több magyar anyanyelvű szerzetesnek megtiltotta a szentmisék celebrálását.

Az esti órákban, karácsony estéjén – kényszerhelyzet miatt – több éve van ugyan az Orsolyita Rend templomában magyar nyelvű szentmise, amelyet Pásztor Zoltán püspöki helynök celebrál, ez azonban egyáltalán nem mondható „éjféli misének".

Kassán a külvárosokkal együtt több mint 25 római katolikus templom van, azonban ezek egyikében sincs éjfélkor magyar nyelvű szertartás – írja a felvidek.ma.

Módosítás:

A felvidek.ma módosította eredeti hírét. Most azt közlik, hogy

„A Szent Erzsébet Dóm Plébániájának honlapján a december 23-ai szétírása szerint a Premontrei Rend Szentháromság Templomában ma is tartanak magyar nyelvű éjféli szentmisét.”

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
13 éve 2010. december 24. 14:47
1 1.helianthus

Nem tudom hogy honnak vették ezeket az információkat. -

Kassán élek és ma este 2 szentmise is lesz magyar nyelven.

22: 00 az Orsolyáknál

24:00 a Premontrei templomban

www.rimkat.sk/dom/storage/sorik/informacnik%202010n.pdf

Nagyon orulnék ha legalább ezen a Szent estén nem fertoznék hazugsággal a világot.