0:05
Főoldal | Rénhírek

Hol a burmai szólásszabadság?

A burmai katonaság szerkeszti ezentúl a kacsin népcsoport évente megjelenő hírújságját, nehogy véletlenül „helytelen” hírek kerüljenek bele.

nyest.hu | 2010. január 11.

Burma körülbelül 50 milliós lakosságából mintegy 1 milliót tesz ki a kacsin népcsoport, amely az ország legészakibb tartományában él. Január környékén a kacsin kisebbség minden évben nagyszabású fesztivált rendez, amelynek alkalmából 12 oldalas kiadványban emlékeznek meg az elmúlt időszak legfontosabb eseményeiről, és írnak a csoport történelméről, hagyományairól.

A Burmát vezető katonai diktatúra „vigyázó szemét” ezentúl az újságra is kiterjeszti majd. A kiadványt eddig a fesztivál rendezőbizottsága írta és szerkesztette, az idei évtől kezdve viszont ezt a feladatot jórészt átveszi a katonai vezetés: az összes – eddig kacsinul és angolul írt – cikket le kell fordítani a katonai megbízottak számára, hogy azok ellenőrizhessék, „megfelelő” cikkekről van-e szó.

A thaiföldi székhelyű Kacsin Hírcsoport (Kachin News Group) szerint már eddig is négy embert vontak felelősségre a szervezőbizottságból, amiért szerintük napi híreket és a Manaw fesztivállal kapcsolatos szórólapokat tettek közzé – számol be a Scoop nevű független hírportál.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...