0:05
Főoldal | Rénhírek

Börtönbe viszi az érdeklődőket a levéltár

Különleges élményt kínál a látogatóknak a Nógrád Megyei Levéltár és a Balassagyarmati Fegyház és Börtön közös programja június 20-án. A rabszállítóval érkező érdeklődők előtt megnyílik a börtönkapu, a levéltári dokumentumok bemutatják a fegyintézet múltját és jelenét, a távozók pedig börtöntetoválással búcsúzhatnak az intézettől.

MTI | 2009. június 9.

A börtön zárt rendszer, de a levéltár is az maradhat, ha a saját világába zártan működik – ezért most házhoz, pontosabban börtönbe megy. A levéltár őrzi a Balassagyarmat közepén álló, építészetileg egyedülálló börtön építésének dokumentumait, a Rabdolgoztató Intézet iratait, az elítéltek törzskönyveit, és azokat az aktákat is, amelyekkel be-, illetve kikerültek az elítéltek. Ezeket a dokumentumokat is megnézhetik az érdeklődők a büntetés-végrehajtási intézetben – mondta Tyekvicska Árpád, a megyei levéltár igazgatója a különös programról az MTI-nek.
A program mozielőadással kezdődik a gyarmati Madách Filmszínházban: Gazdag Gyula Túsztörténet című filmjét vetítik le. A film azt a fegyveres kollégiumi túszejtést dolgozza fel, amely 1973-ban történt a városban. Az ügy aktáit a vetítés helyszínén állítják ki.
A nap folyamán 15 és 20 óra között félóránként indul a mozi elől a rabszállító autó – ez viszi az érdeklődőket a börtön udvarára az 1847-ben készült haranghoz.
Az első állomás a betyárvilágot idézi fel Sisa Pista egykori cellájában, ahol bemutatják Sisa Pista történetét és peranyagát.
A látogatók körfolyosókon jutnak majd el az egykori kivégzések helyszínérére, az akasztófához. Ez ebben az esetben nem az út vége, mert a látogtás innen a börtönkápolnában folytatódik, ahol levéltári iratok, fotók mutatják be az intézet múltját és jelenkori hétköznapjait.
Távozáskor a látogatók rabmunkákat vásárolhatnak, fényképet és börtöntetoválást készíttethetnek. A megjelenteknek névre szóló elbocsátó levelet adnak.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...