0:05
Főoldal | Rénhírek

Bokros a magyar autonómia érdekében szólalt fel

A Magyar Autonóm Tartományt a Ceauşescu-rendszer 3 megyére bontotta, a magyarok 80–90 százalékos számbeli fölénye megmaradt.

MTI | 2013. március 13.

Bokros Lajos Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) keddi plenáris ülésén képviselőtársai segítségét kérte annak megakadályozására, hogy a román kormány által tervezett közigazgatási átalakítással megbontsák a székely magyarok szerves etnikai egységét. Az EP-képviselő az MTI-hez is eljuttatta a plenáris ülésen elmondott üzenetét, amelyet – mint írta – „a román kultúra iránti megbecsülés miatt” románul mondott el.

E szerint Bokros Lajos kifejtette, hogy a romániai, több mint másfél milliós magyarság jelentős része az erdélyi Székelyföldön él, ugyanolyan őslakosként, mint a románok, nyelvileg, néprajzilag, szokásaiban és hagyományaiban egyértelmű történelmi, földrajzi és etnikai egységben több mint 1000 éve.

Emlékeztetett arra, hogy 1968-ig létezett a Magyar Autonóm Tartomány. Ezt ugyan a Ceauşescu-rendszer 3 megyére bontotta, a magyarok kiemelkedő, 80, helyenként 90 százalékos számbeli fölénye megmaradt. Most viszont egyesek a székely magyarok szerves etnikai egységét örökre meg akarják bontani olyan új régiók kialakításával, amelyekben „egyértelmű számbeli kisebbségbe taszítanák a magyarokat”. Bokros Lajos képviselőtársai segítségét kérte ahhoz, hogy ez a terv ne valósulhasson meg, hiszen ez – mint fogalmazott – „nehezen kezelhető etnikai és államközi feszültséget és temérdek értelmetlen fájdalmat okozna”.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (3):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
11 éve 2013. március 24. 09:56
3 istentudja

@szigetlakó:

Te tényleg el vagy szigetelve.A kettönek semmi köze egymáshoz.Arról nem is beszélve.hogy ez a cikk Bokrosról szól,nem Orbánról!

Mielött Ceausescu feldarabolta volna a magyar autonómiát,azelött egyszer már megcsonkították.Így lett Maros-Magyar Autonóm Tartomány a Magyar Autonóm Tartomány-ból.Elöbb tájékozódj...

lexikon.katolikus.hu/M/Maros-Magyar%20Auton%C3%B3m%20Tartom%C3%A1ny.

11 éve 2013. március 24. 07:16
2 Krizsa

HJA, mindezt akkor kellett volna előre látni, amikor először merült fel a felosztogatás ötlete - s nem UTÓLAG.

Sőt csak akkor, amikor már le is másolták. Röhej.

A románok nem a magyarokat másolták, hanem csak felfogták a magatartástudományi axiómát: Uri Milstein: "A Túlélés Elvét" (The Survival Principle).

Lehet, hogy olvasták is, de a saját fejükből is nyugodtan rájöhettek - nem olyan nagy vaszizdasz.

Mert mint elvet minden épeszű akárki ismerte már az ókorban is.

De már tudományosan is össze van foglalva: előszőr héberül (1991) jelent meg, aztán leromlott magyarsággal lefordítva tőlem,1994 - angolul és oroszul ezzel egyidőben,

közben én önkritikát gyakoroltam és visszajavítottam a magyar nyelvhasználatomat,

így a Túlélés Elve a Terrocivilizáció című könyvem részeként másodszor is megjelent (2008) - Libri.

********

Előzetes mondanivalóm: az ideológiákat, mint olyanokat és a pártokat én magasról... tehát szó nincs róla, hogy bármelyiket előnyösebbnek tartanám. Az a véleményem, hogy mindez kizárólag az éppen hatalmat élvezőknek előnyös.

Innentől:

Ilyesmire, hogy nem értettük, minek írják át a választási, önkormányzati, akármilyen kerületeket? ...a túlélés elve alapján gondolkozók röhögve adták volna meg a választ és a kollektív kifütyülést...:-).

Máskor tehát akármit akarnak megszavaztatni, járkálj az utcán és addig gondolkozz, amíg rá nem jössz: EZ KINEK ÉS MIRE LESZ HASZNOS? (Mert a hatalom várományosát / birtokosát ezen kívül semmi más nem vezérli.)

11 éve 2013. március 23. 17:42
1 szigetlakó

Volt kitől tanulni!

Orbán és a stábja ugyanígy írta át a választási kerületeket.

Eddig az volt a baj, hogy senki nem érti őket!

Na most lemásolták!

Véleményem szerint a kormányunk erőszakon alapuló politikájának ez a következménye!

Valószínű, hogy ez csak a kezdet, és a többi magyarlakta ,szomszédos ország, követni fogja ezt a módszert.

Ausztria nem, mert nem foglalkoznak velünk, érthető okokból.

De mit is várunk? Elefánt a porcelánboltban!

Tanulság: ha ilyen boltba megyünk hagyjuk kint az elefántot!