0:05
Főoldal | Rénhírek

Az első kártérítés oktatási szegregációs ügyben

Először ítélt meg kártérítési kötelezettséget oktatási szegregációs ügyben magyar bíróság: 100 ezer forintos kártérítést kap 5 miskolci roma diák.

Edupress | 2010. június 3.

Először ítélt meg kártérítési kötelezettséget oktatási szegregációs ügyben magyar bíróság: a Legfelsőbb Bíróság határozata alapján fejenként százezer forintos összeget kell fizetni öt miskolci roma diáknak. Az ügyet felkaroló Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány kuratóriumának elnöke, Mohácsi Erzsébet elmondta: közvetve mintegy 200 ezer gyereket érinthet a döntés.

A bíróság jogerős döntése egy öt évvel ezelőtti, miskolci iskolai szegregációval kapcsolatban született meg. Ez volt egyúttal az első eset, amikor kártérítést ítélt meg a bíróság hasonló ügyben – olvasható az mr1-kossuth.hu oldalon. Mohácsi Erzsébet szerint azonban közel sem ennyire egyedi az eset, véleménye szerint mintegy 200 ezer roma gyereket érint közvetlenül a precedens értékű döntés. Hozzátette: 170 szegregált iskola működik Magyarországon, illetve körülbelül hétszáz településen jelenik meg az iskolai szegregáció.

Számos hasonló ügy felett bábáskodott már korábban az említett alapítvány. Munkájának köszönhetően nem indíthat például szeptembertől első osztályt a győri Kossuth Lajos Általános Iskola. Mohácsi Erzsébet az iskola esetében azt nehezményezte, hogy a diákok 99 százaléka a cigány kisebbséghez tartozott. Az alapítvány indította el továbbá a kaposvári Pécsi úti iskola elleni pert is, melynek kapcsán első fokon ugyan a szegregációs gyakorlat megszüntetése mellett döntöttek, a Pécsi Ítélőtábla döntése szerint azonban nem érte hátrányos megkülönböztetés az iskola tanulóit.

 

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!