0:05
Főoldal | Rénhírek

Az élet sötét pillanatai a Facebook szerint

Megmondja a Facebook, hogy mennyire boldogok az emberek, pontosabban a közösségi portál amerikai felhasználói.

MTI | 2009. október 7.

Az Össznemzeti Boldogsági Index (Gross National Happines, GNH) a Facebook-használók üzeneteiből számítja ki, hogy az Egyesült Államok lakossága éppen milyen kedvében jár.

A közösségi portál üzemeltetői pszichológusokkal közösen osztályozták a több mint 300 millió felhasználó hangulatjelentésében található pozitív és negatív jelentésű szavakat.

A naponta megadható hangulatjelentésben olyan pozitív töltésű szavakat, kifejezéseket elemeztek, mint például a boldog, a juhé és a tök jó, továbbá olyan rosszkedvet sugalló szavakat, mint a szomorú, a kétségbeesett vagy a siralmas. Ezek alapján az Egyesült Államok lakosainak legboldogabb napjai általában ünnepekre esnek, de Barack Obama novemberi választási győzelme alkalmából is kétszeresére emelkedett a Facebook boldogság-indexe.

A GNH történelmében az eddigi legszomorúbb napot az ázsiai tőzsde 2008. január 22-i összeomlása és Heath Ledger ausztrál származású színész gyógyszer-túladagolás miatt bekövetkezett halála váltotta ki. A Facebookra bejelentkezettek legsötétebb napja az idén Michael Jackson halálhírével következett be – közölte Adam Kramer, a közösségi portál adatkezeléssel foglalkozó munkatársa.

A boldogságmérő egyelőre csak az angol felületre bejelentkezettek érzelmeit elemzi, további nyelvek hozzáadásával azonban hamarosan más országok kedélyállapota is mérhetővé válik – tette hozzá Kramer.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...