0:05
Főoldal | Rénhírek

Az egyetemi autonómiára hivatkozva nem lehet elutasítani törvényt

Az egyetemi autonómia nagyon fontos, de a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) nem utasíthatja vissza a tanügyi törvényt, amely az elmúlt évtizedek legjobb és legvilágosabb rendelkezéseit tartalmazó jogszabály – hangsúlyozta Kelemen Hunor romániai művelődési miniszter az Európa Tanács Bukarestbe látogató tagjainak.

MTI | 2011. október 24.

A pénteki romániai magyar sajtó szerint a politikus az említett egyetemen kialakult visszás helyzetről is tájékoztatta a nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezmény alkalmazását felügyelő európa tanácsi bizottság tagjait.

Utalt a nemrég életbe lépett új oktatási törvényre, amely világosan kimondja, hogy három multikulturális jellegű felsőoktatási intézmény létezik az országban: a kolozsvári Babes–Bolyai Tudományegyetem, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és a MOGYE. Az első két tanintézmény esetében az egyetemi szenátusnak nem volt törvényértelmezési problémája, és megalakultak a magyar intézetek, ahogyan azt a jogszabály kéri. A MOGYE román többségű szenátusa viszont olyan egyetemi chartát fogadott el, amely lehetetlenné teszi önálló magyar tagozat létrehozását. Tette ezt az egyetemi autonómiára való hivatkozással.

Az egyetemi autonómia nagyon fontos, és tiszteletben kell tartani, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy van egy érvényben lévő jogszabály, amit mindenkinek be kell tartania – hangsúlyozta Kelemen Hunor, leszögezve: a MOGYE nem utasíthatja vissza a tanügyi törvényt, amely az elmúlt évtizedek legjobb és legvilágosabb rendelkezéseit tartalmazó jogszabály.

Az egyetemen azért tört ki a viszály az egyetem román vezetése és a magyar oktatók között, mert a rektor és a román többségű egyetemi szenátus nem hajlandó végrehajtani az új oktatási törvény 135. cikkelyében foglalt rendelkezést. Annak értelmében ugyanis a MOGYE-nak is létre kell hoznia az önálló magyar nyelvű intézeteket, karokat, tagozatokat vagy oktatási vonalakat.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!