0:05
Főoldal | Rénhírek

„Átlag alatti a magyarok jogbiztonsága”

Szlovákiában hiányoznak a nemzeti kisebbségek számára szükséges jogi garanciák – véli a Magyar Koalíció Pártjának elnöke.

MTI | 2010. május 12.

Csáky Pál szerint a nemzeti kisebbségek, elsősorban a magyarság jogbiztonsága Szlovákiában alatta van az európai átlagnak és szokásoknak. „Európa nyugati felének szinte minden államában ez a szint magasabb. Hiányoznak a jogi garanciák. Az Európa Tanács (ET) és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) is felhívta a figyelmet arra, hogy nincs kisebbségi törvény” – jelentette ki a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke abban az interjúban, amelyet a TASR hírügynökség közölt kedden. A politikus megjegyezte: ez a helyzet méltatlan egy jogállamhoz.

Az MKP a következő választási időszakban szeretné elérni, hogy Szlovákiában megszülessen a kisebbségi törvény és kiépüljenek a szükséges intézmények. „Nagyon pozitív fejlemény lenne, ha ezeken a területeken sikerülne előbbre lépnünk” – jegyezte meg Csáky. Úgy véli, hogy feltétlenül szükség van az államnyelvtörvény megváltoztatására. Erre két utat lát: vagy módosítják az államnyelvtörvényt és a kisebbségi nyelvhasználati törvényt is, vagy teljesen új jogszabály születik.

A magyar politikusnak meggyőződése: csak idő kérdése, mikor módosul Szlovákiában a hivatali kisebbségi nyelvhasználatot 20 százalékos lakossági arányhoz kötő küszöb. Azt állította, hogy ő ezt még a Mikulás Dzurinda vezette kormány alelnökeként szorgalmazta. A küszöb átértékelésére az ET miniszteri bizottsága is felszólította Szlovákiát. Csáky aláhúzta: a tízszázalékos küszöb nem elsősorban a magyarok, hanem a többi szlovákiai kisebbség – a ruszinok, az ukránok, a németek és a lengyelek – számára fontos. A küszöb csökkentése szerinte pozitív gesztus lenne irányukban.

Az MKP elnöke úgy véli, hogy Szlovákiában nem lehet meggátolni az úgynevezett magyar kártya használatát. „A szlovák politikusok ezt akarják. Különösen a mai kormánykoalíció körében olyan politikai érdekcsoportok léteznek, amelyek, ha szükségesnek érzik, saját tehetetlenségükről való figyelemelterelésként használják ezt a témát” – hívta fel a figyelmet a politikus. Arra számít, hogy a választási kampány során a „magyar kártya”, a magyar téma erőteljesen jelen lesz.

Csáky szerint a jó szlovák-magyar kapcsolatok kulcsa Pozsony kezében van. Ennek alapja az összlakosság tíz százalékát kitevő magyar kisebbséghez való viszony. „Tárgyalni kell velünk, meg kell velünk egyezni. Nem kell félni a magyaroktól, s a magyar kérdést nem szabad csak a saját komplexusaink prizmáján keresztül nézni” – hangsúlyozta az MKP elnöke.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!